V tomto ohledu to mají nejjednodušší majitelé stromků umělých. Stromek odstrojí a zabalí do krabice, kde vyčká do dalších Vánoc. Ale pro spoustu lidí je pravým vánočním stromečkem jen ten opravdový, živý. A zde je dobré vědět, jak s ním po Vánocích správně naložit.

V prvé řadě je vždy nutné stromeček pečlivě odstrojit, aby na něm nezůstaly žádné zbytky ozdob. Poté je asi nejjednodušší stromek odnést ke kontejnerům na komunální odpad. Necpěte ale rozměrný stromek dovnitř, kde by zbytečně zabíral místo, stačí ho vedle kontejnerů opřít. Města organizují svozy vánočních stromků, takže se o ně postarají, po svozu stromky zamíří většinou do spalovny nebo kompostáren. Nedávejte stromky ke kontejnerům na tříděný odpad, protože ty se vyváží zvlášť, svoz vánočních stromečků probíhá z míst, kde jsou kontejnery na směsný odpad, případně z vyhrazených míst, informace o nich naleznete na městských webech.

Pokud máte zahradu, můžete stromek využít sami – po zpracování v zahradním drtiči nebo štěpkovači můžete výsledný produkt použít jako mulč, přísadu kompostu nebo topivo. Stromek můžete také nechat úplně uschnout a použít ho jako palivo třeba na táborák, zvlášť pokud máte děti – nejenže se zbavíte starého stromku, ale také se s ním „rituálně“ rozloučíte, a ještě si na něm opečete buřtíky. Stejně tak můžete rozřezaný stromek spálit v krbu nebo kamnech, ať už je máte doma, nebo třeba na chatě či chalupě.

Pokud v domě nebydlíte a vhodným rekreačním objektem nedisponujete, můžete toto povánoční palivo nabídnout třeba známým, kteří zahradu, krb nebo kamna mají a dosloužilý stromek patřičně využijí. Stejně tak může dřevo ze stromku využít zručný kutil řezbář. Třeba jako Josef Paška z Karolinky, který má celou sbírku švrláků (kvedlaček) ze špiček vánočních stromků.

Stromek můžete také sami odvézt do blízké kompostárny nebo místního sběrného dvora. Teoreticky by bylo možné vrátit ještě neuschlý stromeček do lesa, kde by si na něm pochutnala lesní zvěř, případně ho nabídnout nějakému chovateli koz. To ale pouze za podmínky, že stromeček skutečně pečlivě odstrojíte, nezbudou na něm žádné zapomenuté háčky, nebyl posprejován umělým sněhem apod., prostě je zcela přírodní.

V opačném případě by si na něm zvířata moc nepochutnala, nebo byste jim mohli dobrým skutkem dokonce ublížit, což určitě nechcete. Z tohoto důvodu neberou jednou ozdobené stromky ani zoologické zahrady.

Další možností, jak vyřešit povánoční „kam s ním“, je pořídit si jehličnan v květináči, který může sloužit jako vánoční opakovaně. I to má ale své podmínky. Takový stromek nelze ze studeného balkonu nebo zahrady dát rovnou do teplého bytu a po Vánocích zase ven do zimy a mrazu. To by sloužil jen jedny Vánoce. Aby vám vydržel déle, je potřeba ho na změny teplot postupně přivykat. To znamená z venku ho dát nejprve na několik dní třeba do chladné chodby domu, pak teprve do bytu. V bytě by neměl stát přímo u zdroje tepla, a i tak by tam neměl být déle než 10 dní. Pak je potřeba ho zase postupně přivykat na chlad, to znamená dát ho opět do chodby, a až přejdou mrazy, teprve ven.

Zdroj: blog.mall.cz, www.samosebou.cz