Vánoční zdobení domů se stalo tradicí, která k nám přišla ze Západu. Věnec, jenž věšíme každoročně na dveře, už přestává být symbolem náboženského poselství, nýbrž pouhou dekorací. Dříve ho lidé věšeli, aby tím pozvali Jezulátko a hosty do domu. Červená barva ve věnci symbolizovala krev a větve Ježíšův kříž.

Dekorace z přírody

Mimo klasického vánočního věnce si můžete vyrobit také jednoduchou dekoraci, jejíž postup výroby uvidíte ve videu:

Zdroj: Youtube

Vydejte se na krátkou procházku do lesa, kde většinu potřebných věcí na výrobu věnce krásně nasbíráte. Koukejte se hlavně po větvích ze smrku, túje, borovice, jedle, brslenu nebo břečťanu. Větve můžete i kombinovat, čímž uděláte pestrý základ věnce.

K dozdobení nasbírejte šišky, jmelí, šípky, mahónie nebo ořechy i se skořápkami. Doma se pár dekorací rovněž jistě najde, a to hlavně v podobě sušeného ovoce, skořice, mašle nebo hvězdiček. Na věnce lze rovněž použít stříbrné či zlaté spreje nebo vánoční řetězy.

Tradiční vánoční věnec

Na věnec budete potřebovat základový kruh, který pokryjte nasbíranými větvičkami. Těmi kruh obtočte tak, aby nikde neprosvítal. K upevnění vám pomůže floristický drát, který však dostatečně zakrývejte dalšími větvičkami, aby nebyl ve finále vidět. Nakonec si vezměte na pomoc tavnou pistoli a dozdobte věnec podle svých představ. K ozdobení můžete použít také malé vánoční koule nebo dřevěné dekorace.

Snadná ozdoba na dveře

Pokud nemáte koupený korpus věnce, můžete se obejít i bez něho. Na tuto dekoraci budete potřebovat silnější větve, které smotejte k sobě pomocí drátu tak, abyste vytvořili jednu mohutnou větev. Pomocí tavné pistole a barevných provázků dozdobte větev nasbíranými dekoracemi. Místo, kde jste větve svazovali dohromady, zakryjte pomocí velké mašle. Z druhé strany pak ozdobu zavěsíte na dveře.

Připevnění pomocí háčku

Jestliže nevěsíte na dveře ozdoby po celý rok, pak se nedoporučuje do nich zatloukat hřebík. Raději zajděte do hobby marketu, kde seženete speciální háček. Použít můžete i háček samolepící, který se prodává v různých barvách nebo dokonce průhledný. Vybrat si tak můžete podle typu dveří, aby nebyl příliš nápadný.

Zdroje: modernizahrada.com, baumax.cz, kurzyazazitkyonline.cz