Vazelína je zpravidla bezbarvá či světle žlutá mast a v čisté formě je bez chuti a zápachu. Její využití je nesmírně všestranné. V první řadě se o ní říká, že se jedná o „kosmetický zázrak“. Je totiž součástí mnoha kosmetických přípravků, které pomáhají k lepší kvalitě pokožky, vlasů i nehtů. Ovšem stejně tak vám může vazelína pomoci s některými nesnázemi v domácnosti. Kde všude ji můžete využít?

Dejte stopku vrzajícím dveřím

Pokud jsou příčinou vrzání dveří suché panty, stačí je jednoduše promazat, a to nejlépe vazelínou. Nejdříve se však přesvědčte, že jsou všechny části pantů dokonale čisté, pokud ne, očistěte je. Vazelínou promažete panty na dlouhou dobu a vyhnete se tak nepříjemnému skřípání. Zásadně nepoužívejte tekuté oleje, které časem tvoří nepraktický tuhý gel.

Vazelína rozzáří dřevěný nábytek

Dřevěný nábytek se časem pod vlivem denního světla a slunce stává zašlým a někdy i v některých částech bývá vybledlý. Stejně tak jsou na něm často vidět nevzhledné otisky a škrábance. A právě díky vazelíně můžete dát svůj nábytek ze dřeva do pořádku. Naneste si vazelínu na měkký hadřík a vetřete ji do povrchu nábytku. Zbavíte se tak nevzhledných nánosů a nečistot. Následně suchým hadříkem otřete mastnou vrstvu a suchým hadříkem plochu náležitě vyleštěte. Odměnou vám bude nábytek plný lesku a s řádnou ochrannou vrstvou.

Hoďte své boty zase do formy

Pokud máte kožené boty, jejich vzhled obnovíte také pomocí vazelíny. Rozetřete ji vždy po celé ploše boty, aby se vám nevytvořily nevzhledné skvrny. V prvních dnech se vám může na boty o něco více lepit prach, který stačí okartáčovat. Nevnikne totiž do kůže, která má ochranou vrstvu, a to hlavně i před prosáknutím vodou.

Kliky a baterie plné lesku a beze skvrn

Vazelína vám bude nápomocná i na nerezové kliky a baterie, které jsou často plné nevzhledných skvrn. Stačí, když povrch nejprve omyjete vodou a setřete do sucha. Poté využijete známý trik s nanesením vrstvy vazelíny, kterou posléze doleštíte suchým hadříkem. Tuto metodu lze využít na téměř všechny nerezové povrchy, takže si takto můžete vyčistit i varnou plochu sporáku.

Vazelína si poradí se zaseklým zipem

Situaci, kdy člověka zradí zaseklý zip, zná jistě každý z nás. A v této svízelné chvíli vám bude nápomocná také vazelína. Potřete jí zoubky a začněte pohybovat jezdcem po směru pohybu sem a tam, dokud zip nezačne normálně fungovat. Vazelína pomůže odstranit veškerá zaseknutá vlákna, a navíc oblečení nijak nezbarví.

S vazelínou na žárovky

Pokud se chcete vyhnout situaci, kdy vám nejde vyšroubovat ze závitu žárovka, namažte ji před našroubováním vazelínou. Tuto vychytávku oceníte především u venkovních žárovek, jejichž závity jsou často pokryty vrstvou rezu.

Zdroje: www.prozeny.cz, www.nasdum.eu, www.hobby.instory.cz