Kuchyň má být přehledné a čisté místo, kde se během vaření dělají opravdové zázraky. Pokud ji ale budete mít přeplněnou spoustou zbytečných věcí na kuchyňské lince, nejenže vám budou při vaření překážet, ale také kvůli nim můžete jídlo pokazit nebo dokonce spálit. Dejte si na tyto věci pozor a v kuchyni je nikdy nenechávejte!
Podívejte se na video, kterých 15 věcí bývá nepotřebných v kuchyni, a přesto je tam všichni máme:
Mísy s ovocem
Plné mísy s ovocem na kuchyňské lince mohou vypadat nádherně, ale jen do té doby, dokud vše nezačne hnít a kazit se. Mějte proto nanejvýše jednu mísu s takovým ovocem, které stihnete sníst dřív, než zplesniví. Vyvarujete se tak mouchám a otravným muškám, jenž si na shnilém ovoci rádi pochutnají.
Zaprášené spotřebiče a kuchařky
Velmi často se v kuchyni nachází také příliš mnoho spotřebičů i kuchařek, na které už léta nikdo ani nesáhl. Takové věci vám zabírají v kuchyni zbytečně místo, a ještě se k tomu na ně práší. Na lince si ponechte pouze spotřebiče každodenního užívání a vaší oblíbenou kuchařku. Ostatní knížky mohou přijít do knihovny v obývacím pokoji a spotřebiče zase do skříněk.
Koberce do kuchyně nepatří
I když se nějaký ten kobereček do vaší kuchyně naprosto hodí, nikdy byste ho tam dávat neměli. V kuchyni bývá rušno a koberec by akorát mohl způsobit nepříjemný pád. Zároveň může chytat všemožné pachy, které při vaření vznikají. Pokud takový koberec máte, určitě se najde jiná vhodná místnost, kde bude vypadat úžasně.
Váza na kuchyňské lince
Milujete krásu rostlin a neodpustíte si mít jednu i v kuchyni? Pokud ji máte na parapetu u okna, kde vám nepřekáží, tak je vše v pořádku. Jestliže však míváte vázu s kytkami na kuchyňské lince, pak byste ji měli dát raději jinam. Kuchyňská linka je pracovní místo a ne dekorační. Také může hrozit, že ji ve spěchu při vaření shodíte a další ztrátu času si v tu chvíli nebudete moct dovolit.
Spousta nádobí
Přiznejte se, kolikrát jste použili hrníček, který se nachází až úplně vzadu ve skříňce. Nemluvě ani o spoustě nevyužitých hrnců, pánví a skleniček. Každý má svůj oblíbený hrneček, a přesto jich je v polici další hromada. Protřiďte si své nádobí v kuchyni a zbavte se toho, které nepoužíváte. Uvidíte, kolik místa díky tomu ušetříte!
Osvěžovač vzduchu
Vaření může být mnohdy velmi aromatické až zapáchající, ale osvěžovače vzduchu a vonné svíčky nejsou řešením. Vůně by se akorát míchaly dohromady a nevzniklo by z toho nic příjemného. Když vaříte, otevřete okna dokořán, pusťte si digestoř a pachy půjdou samy pryč.
Z drobností nepořádek
Míváte tendenci po příchodu domů hodit klíče a peněženku na linku? Ani jedno byste tam rozhodně dávat neměli. Takové věci mají mít své určité místo, nehledě na to, že mohou obsahovat i spoustu virů a bakterií. V kuchyni by se neměly válet ani noviny a časopisy.
Lahvičky plné koření
Kořenky mohou být designové a velmi nápomocné, když vaříte. Také ale mají svá určitá pravidla, a to zejména dobu skladování. Pokud nějaké druhy koření nevyužíváte příliš často, po nějaké době ztratí svou chuť i aroma. Dejte si proto pozor, jak dlouho koření v lahvičkách uchováváte. Rovněž ho vždy nejdříve spotřebujte celé a teprve poté lahvičku opět doplňte čerstvým kořením.
Staré houbičky na nádobí
Kuchyňské houbičky jsou důležitou součástí výbavy kuchyně, ale měli byste je pravidelně vyměňovat za nové. Neustálý kontakt se studenou vodou a zbytky jídel vytváří perfektní podmínky pro růst bakterií a mikrobů, které vesele nanášíte na talíře a příbory.
Stříbrné a zlaté sety
Rodinné stříbrné a zlaté hrníčky s podšálky jsou vzácnost, která ale do kuchyně rozhodně nepatří. Vystavte si je třeba v obývacím pokoji, kde nebudou zabírat místo. Těšit se z jejich krásy můžete přece i tam!
Související články
Zdroje: homify.sg, southernliving.com,thespruce.com