Štědrý večer je tu a s ním i hodování u společné slavnostní tabule. Zpravidla se v současnosti v našich končinách dle tradice podává rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát s majonézou. Chcete letos ulevit svému trávení a zkusit zdravější verzi? Inspirujte se pokrmy, kterým holdovali naši předkové a zavzpomínejte na někdy zapomenutá tradiční jídla, která jsou bez masa.
Jak připravit houbového kubu se podívejte v tomto YouTube videu na kanále Toprecepty:
Odměnou půstu bylo zlaté prasátko
Na Štědrý den se dříve lidé pravidelně postili. Někde se nejedlo vůbec, jinde se podával jen lehký oběd ve formě kuby či muziky neboli ovocného kompotu, anebo řídké polévky. Hlavním pokrmem byla během dne vánočka nebo štola.
Příprava štědrovečerní večeře
Během dne se však pracovalo na přípravě pokrmů, které se kdysi servírovaly na štědrovečerní tabuli. Tradičně se vařila čočková a hrachová polévka, někde i rybí, a výše zmíněný kroupový kuba ovoněný česnekem a majoránkou. Také se pekl speciální chleba a samozřejmě i tradiční vánočky. Neujídalo se však ani při vaření, protože ten, kdo se dokázal celý den postit, měl šanci večer vidět zlaté prasátko.
Jak vypadala štědrovečerní tabule
Vrcholem celého postního dne byla slavnostní večeře u jednoho stolu, kde se každý mohl najíst do syta. Usednout se k němu však smělo až když vysvitla první hvězda na obloze. Velká pozornost se věnovala i dekoraci stolu.
V jednom rohu ležel pecen chleba, šlo o symbol hojnosti, aby měla rodina co jíst i během roku. V dalším rohu byla slaměnka pro následnou dobrou úrodu, třetí roh byl místem pro peníze, které označovaly blahobyt a na čtvrtý roh se pokládala miska se zbylými kousky jídla, jako dar pro dobytek a slepice. Stůl byl obmotaný řetězem, který vyjadřoval soudržnost rodiny.
Vrcholem celého dne byla slavnostní večeře s pestrou skladbou pokrmů, kterým se připisoval symbolický význam a každý se mohl najíst do sytosti. Od stolu se mohlo odcházet až ve chvíli, kdy všichni dojedli. Zbytky se pak vždy rozdělovaly mezi domácí zvěř, část se jich pokládala k ovocným stromům, aby lépe plodily a stejně tak ke studni pro dobrou vodu.
Zdravější štědrovečerní večeře
Štědrovečerní pokrmy našich předků byly slavnostní, i když prostší než dnes. V každém případě byly hlavně zdravější. Přestože se kraj od kraje trochu lišily, jedno měly společné, a to je fakt, že neobsahovaly maso. Využívalo se všech plodů z úrody a vařilo se hlavně z luštěnin, brambor a obilnin. Mnohdy se podávalo až z devět chodů a podle tradice se mělo ochutnat trochu ze všech plodin, které úroda přinesla. Často se podával jako první na štědrovečerní tabuli hrách, pak polévka, která měla dodat sílu a následovala čočka, která měla rodině přinést v příštím roce dost peněz. Hlavním pokrmem byl černý kuba z hub a krupek s trochou sádla, jež byl symbolem zvelebování rodinného majetku.
Zdroje: www.nutriadapt.cz, www.jimejinak.cz