Užijte si Velikonoce tradičně a s vlastnoručně zdobenými velikonočními vejci, které nikdo jen tak nepřehlédne. Vyzkoušejte metodu našich babiček, která je nejen zábavná, ale i velice efektní. Každá vaše kraslice či vařené vejce bude opravdu originální! Jak malovat na skořápku voskem?

Inspirovat se můžete v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Je libo kraslice či vařená vejce?

Techniku zdobení vajíček pomocí vosku můžete využít, jak na vajíčko vařené, tak i na vyfouknuté. V případě kraslice si však skořápku připravte předem, aby stačila dostatečně vyschnout a nevytékala z ní při dekorování voskem voda. Vosk by pak nepřilnul pevně ke skořápce a barva by se vpila i pod něj.

Raději vejce bílá

Pro tuto techniku se hodí více vajíčka s bílou skořápkou, protože jednotlivé kontrasty barev mnohem více vyniknou. Když však zvolíte zajímavé barevné kombinace, jsou často efektní i vejce se skořápkou béžovou.

Jaký lze použít vosk

Nejlépe se vám bude pracovat se včelím voskem, který tak rychle netuhne. Použít však můžete i vosk z klasické svíčky a voskové pastelky. Kousky voskovek lze buď rozpustit a využít je k barvení, anebo je možné je přimíchat do rozpuštěného vosku.

Vosk je nutné rozpustit

K tomuto účelu můžete použít různé kahany a aromatické lampy, kdy se vosk rozpouští od plamene čajové svíčky.

Čím a jak vosk na skořápku nanášet

Pokud budete chtít na vajíčka malovat, použijte tužku, do které jste zapíchli špendlík s kulatou hlavičkou. Poté s tímto nástrojem pracujte jako s perem a před každým tahem špendlíkovou hlavičku namočte do roztaveného vosku. Ke zdobení můžete použít i seříznuté ptačí brko. Tradiční moravské „malérečky“ používají speciální nástroje, které mají na vosk nádržku.

Dekorace voskem

Rozpusťte si včelí vosk a pomocí zvoleného nástroje na skořápku nanášejte požadované vzory. Pokud chcete mít vajíčka vícebarevná, začněte po prvním nánosu vosku obarvovat vždy od nejsvětlejší barvy k nejtmavší. Když budete mít domalováno a dobarveno, nechte vejce či kraslici oschnout na papírovém ubrousku.

Nakonec vás sice čeká poněkud „titěrná“ práce, ale budete mile překvapeni výsledkem. Vosk odstraňte nahřátým hadříkem nebo ho na stěnách skořápky opatrně ze strany zahřejte plamenem ze svíčky a roztékající vosk setřete ubrouskem. Na závěr přetřete vejce sádlem nebo špekem, dosáhnete tak nevídaného lesku.

Zdobení voskovkami

Ke zdobení můžete využít i dětské voskové pastelky. Jednoduše je nastrouhejte a nechte rozehřát. Pak roztavený vosk nanášejte pomocí hlavičky špendlíku na skořápku, a to v různých barvách.

Stejně tak můžete nastrouhané voskové pastelky roztavit ve voskovém papíře pomocí žehličky a vajíčko v nich pak důkladně poválet. Je nutné to udělat rychle po roztavení, aby nestihly voskovky ztuhnout. Navoskované vajíčko můžete ponechat už v této podobě, anebo ho ještě obarvit ve studené barevné lázni, a nakonec vosk opatrně odloupnout.

Související články

Zdroje: www.womanonly.cz, www.ikano.cz, www.ceskykutil.cz