Státní svátky jsou většinou dny klidu, ovšem ne každý svátek znamená pro velké obchody, že musí mít zavřeno. Zákon, který začal platit před šesti lety přesně upravuje otevírací dobu v konkrétních obchodech i určitých svátcích, což může být pro nás tak trochu matoucí. Není divu… Jak je to letos?

Pátek a víkend

Na Velký pátek, dne 15.4., jsou obchody otevřené, máte ještě šanci nakoupit sváteční pohoštění, ale také barvy na vajíčka nebo výslužku pro koledníky. Následující sobota 16.4. i neděle 17.4. jsou běžné víkendové dny, i když se jim v křesťanské terminologii říká Bílá sobota a Velikonoční neděle. Pro většinu obchodů platí jejich běžná otevírací doba.

Velikonoční pondělí

Nejistota v otevírací době pak nastává právě na Velikonoční pondělí, které letos připadá na 18.4. Podle zákona musí mít zavřeno všechny obchody, které mají větší plochu než 200 metrů čtverečních. Jedná se právě o velká nákupní centra a větší supermarkety s potravinami. Menší obchody o rozloze menší než 200 metrů čtverečních mohou zůstat otevřené, mnoho obchodníků však i přesto své krámky zavírá. Než se k nim na případný nákup vydáte, raději si jejich otevírací dobu předem ověřte. Nedostanete se však ani do bazarů či zastaváren, anebo výkupen odpadů.

Ovšem pozor!

  • Během letošních Velikonoc platí nouzový stav, který ruší omezení prodejní doby pro obchody s prodejní plochou nad 200 m2 během Velikonočního pondělí. Většina velkých nákupních center a obchodních řetězců však stejně neotevře.

Kde nakoupíte?

Rozhodli jste se na svátky odletět do zahraničí? Obchody na letišti zůstávají v pondělí otevřené, stejně tak na nádražích a ve zdravotnických zařízeních. Pracovat mohou i velkoobchody. Drobnosti nakoupíte v pondělí i na čerpacích stanicích a v lékárnách.

Související články

Zdroje:E15.cz, Finance.cz