Slepička je jedním ze symbolů Velikonoc. Za popularitu samozřejmě vděčí vejcím, které jsou v těchto dnech považovány za potravinu číslo jedna. Podle starých tradic mají evokovat plodnost a hojnost. Naši předkové dokonce hodně dali na to, jak nápaditě jsou vajíčka barevná a co je na nich za motivy. Ve své době totiž fungovaly jako takové „esemesky“. Dívky a ženy skrz vajíčka vyjadřovaly mužům své sympatie, odmítnutí či možnou naději na vztah. Například červené vejce znamenalo lásku a žluté naopak odmítnutí. Proto se „žluťásky“ žádný koledník dvakrát nechlubil.

Na postup výroby slepičky krok za rokem se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Velikonoční slepice za pár korun

Slepice se tak stala velikonoční dekorací spíš náhodou. Její vzhled proto nepodléhal žádným diktátům. Což ve finále byla docela výhoda, protože díky tomu si tvůrci „slepičích“ dekorací mohli dovolit zapojit do hry fantazii. A totéž doporučujeme i vám. Máme pro vás tip, jak si vyrobit krásnou látkovou velikonoční slepici. Práce to nebude těžká, navíc můžete zužitkovat odstřižky látek, které máte doma. A tím alespoň trochu i ušetřit.

Výroba velikonoční slepičky

K výrobě dekroace si přiravte: látku na tělo slepičky, červený filc (na zobáček a hřebínek), provázek, dvě dřevěné kuličky a špendlíky, nůžky, papír, tužku a pravítko.

Nejdříve si připravte střih a z papíru vystřihněte čtverec o délce stran 18 x 18 centimetrů. Přišpendlete ho na dvě vrstvy látky a vystřihněte tak, aby byl na každé straně zhruba o 1 centimetr delší. Z filcu vystřihněte čtyři obdelníčky. Dva o velikosti 3 x 4 cm na zobáček. A dva o velikosti 5 x 4 cm na hřebínek. Pak položte dva stejné obdelníčky na sebe a vystřihněte z nich zobáček a poté slepičí hřebínek. Vystřižené kousky filcu zašijte rovným stehem.

Jednoduché šití

Poté si připravte vystřižené čtverce látky na slepičí tělo. Do pravého horního rohu našijte hřebínek. Na pravou stěnu, rovněž nahoru, našijte zobáček. Položte čtverce na sebe a zašijte po třech stranách rovným stehem. Látku obraťte, ohněte spodní část a připevněte na ni dvě nohy z provázků a korálků. Máte? Hotovou slepičku vyžehlete a vyplňte. Odborníci doporučují slepičku vyplnit třeba pohankou nebo rýží. Jakmile máte slepičku vyplněnou, zašijte ji. Gratulujeme, vaše vlastnoruční krásná velikonoční dekorace je na světě!

Související články

Zdroje: www.koralky.stoklasa.cz, www.laliva.cz