I v situaci, se kterou se nyní všichni vzhledem k opatřením zamezujícím šíření koronaviru potýkáme, můžeme upravovat své domovy pro slavnostní chvíle. A právě sváteční velikonoční stolování je ideální příležitostí vyzkoušet něco nového. Někdo má rád jednoduché dvou až tříbarevné kombinace, jiný dá přednost pestré velikonoční výzdobě. A nakonec proč ne. Vždyť i Velikonoce mají své typické barvy, které by neměly v tomto období chybět v našich domovech.

Prostřeno s květinami

Požadavky na květinovou výzdobu stolu se mohou různě lišit. Nejčastěji však květinovou výzdobu přizpůsobujeme velikosti a tvaru stolu. Květinový záměr je obzvlášť patrný při rozdílech, jaké jsou u kulatého a hranatého stolu. Neméně důležité je i volné místo, které na stole zbude po jeho prostření. Stoly, na nichž zůstane pro květinovou výzdobu jen malý úzký pruh, dovolují využít jen miniaturní a kompaktní aranžmá. O Velikonocích se skvěle hodí použít k dekoraci stolu narcisy, tulipány, případně další cibuloviny. Působiviu květinovou výzdobu připravíte i pomocí nakvétajících větviček dřevin, keřů a stromů.

Která barva je ta pravá?

Prostírání stolu a zvolený ubrus je hlavním prvkem, který nám napoví, jaké barvy pro výzdobu stolu zvolit. Kromě vzoru, stylu a materiálu bereme ohled i na to, zda se jedná o materiály splývavé, nařasené, hladké, případně s přehyby nebo uzly. Pozornost musíme věnovat i volbě nádobí, příborů a skleniček. Rovněž barvy v místnosti mají svůj neopomenutelný význam pro barvu celkové výzdoby.

Pokud se budete ve výběru barev pro slavnostní tabuli chtít přidržet tradičních barev, pak volte klasické velikonoční barvy:

  • Červená barva - symbolizuje lásku, ochranu, ale také krev, tedy symbol života.
  • Žlutá barva - představuje slunce, které vítězí nad zimou, ale také příslib nové úrody – zrající obilí.
  • Zelená barva - je poslem štěstí, bohatství a plodnosti.

Někdo to rád pestré

I v případech, že můžete použít jen jeden a tentýž slavnostní servis pro různé příležitosti, i tak může být vaše sváteční stolování dostatečně pestré. Dokonce natolik, že prokážete určitý stupeň odvahy a pustíte se do netradičních barevných kombinací.

Nebojte se svícnů

Stejně jako k Vánocům, i k Velikonocům patří mihotavé světlo svící. Pochopitelně vybíráme nejen jiný typ svíček, ale i svícnů. Jako základna pro svíčky skvěle poslouží kalíšky na vejce, ideálně ty porcelánové. Nožku takového kalíšku ozdobíme věnečkem z nějaké svěže zelené listnaté rostliny, například zimostrázu. Svícny nemusíme kupovat nové, poradíme si i se stávající výbavou domácnosti. Zkuste vytvořit svícny také obrácením sklenic na víno nebo aperitiv. Jako svíčky jsou ideální ty, které mají tvar vajec, nebo využijeme malé čajové svíčky.

Jak ozdobit vázu

Hladká skleněná váza je nenápadná a přesto velmi efektní. Můžeme ji totiž skvěle dozdobit využitím mašle v odpovídající barvě anebo k ní přidat přízdobu v podobě kroucené šňůry či tenkého proužku krajky. Podle toho, co se nejlépe hodí k naší výzdobě.

Velikonoční ubrusy a ubrousky

K velikonočním svátkům, tedy svátkům jara, se pochopitelně nejvíce hodí svěže zelená barva. Ale stejně vhodný je i světlý odstín žluté barvy, nebo jemně fialkový. Také malé látkové ubrousky mají na tradiční velikonoční tabuli svou důležitou roli. Jednak jsou hygieničtejší než papírové ubrousky a navíc z nich můžeme vytvořit působivou dekoraci. Pro tuto příležitost se nejvíce hodí jejich vytvarování do symbolického tvaru zajíčka.

Nebojte se skladů na ubruse

Sklady na ubruse nemusíte složitě rozžehlovat, pakliže jsou perfektně ostré a přesné, tak jako bývají puky u kalhot. Ostré sklady působí přirozeně a navíc nám kromě svého estetického významu poskytnou i zcela funkční význam. Díky skladům si budeme snáze vědět rady, kam položit prostírání a nádobí.

A nyní už nám zbývá jen popřát hodně kreativních nápadů a dobrou chuť u slavnostně prostřeného stolu. Další inspiraci vám nabízíme na naší pinterestové nástěnce: