Velikonoce už klepou na dveře, a tak není od věci věnovat nějaký ten čas vhodné dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru. Jedním z klasických symbolů je i velikonoční věnec, který si nemusíte pořizovat už hotový z obchodu. Velice snadno si jej můžete vyrobit sami a bude vám k tomu stačit jen pár proutků jívy neboli kočiček. A do této činnosti můžete zapojit i vaše děti.

Návod na výrobu jarního věnce na dveře krok za krokem můžete vidět v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Kočičky jsou symbolem jara a Velikonoc

Letos už kočičky vykoukly koncem února, a proto si stačí vyjít na procházku do přírody a pár větviček vrby jívy si přinést domů. Kočičky najdete na vrbovém proutí, které je velmi pružné a je možné ho lehce tvarovat. Proto jsou vhodné i k výrobě dekorativního velikonočního věnce.

Jarní věnec z kočiček

Nejprve si z několika holých větviček udělejte základní korpus a nastříhejte si natrhané jarní větvičky vrby jívy tak, aby byly dlouhé zhruba 15 až 20 cm. Potom si vyrobte z floristického drátku očko na zavěšení a přidělejte ho ke korpusu. Následně každou větvičku přidělejte ke korpusu floristickým drátkem, a to ve stejném směru po celém obvodu.

Proutky pokládejte pravidelně a každý pevně zafixujte. Pracujte však opatrně, abyste si kočičky zbytečně neolámali. Pak ostříhejte přesahující větvičky na spodní straně věnce a máte hotovo. V tuto chvíli můžete věnec zavěsit.

A zdobit můžete i dál…

Samozřejmě je možné věnec ještě dozdobit velikonočními dekoracemi, které lze přidělat pomocí tavné pistole. Použít můžete také různé mašle, pentle, jarní květiny a zelené větvičky okrasných keřů. Pokud chcete, aby květiny ve věnci vydržely co nejdéle čerstvé, dejte mezi proutky zelenou aranžovací hmotu, kterou jen navlhčete a rostliny do ní zapíchejte.

Fantazii se meze nekladou

K ozdobení věnce můžete použít také různé druhy mechů a lišejníků. Jsou poměrně trvanlivé, ale když je každý den lehce orosíte vodou, vydrží mnohem déle. Úžasně vypadají na věnci i vajíčka a skořápky, které mohou být nejen v přírodním odstínu, ale i obarvené. Doplnit je můžete i ptačími pírky, přírodním lýkem a květy zlatého deště nebo třešní.

Jívový věnec může zdobit i stůl

Velikonoční věnec z kočiček vám nemusí viset jen na dveřích, snadno jím můžete odekorovat i sváteční tabuli. Ostatně doma nebude alespoň vystaven nepříznivému počasí. V tomto případě jej můžete snadno i osázet ve vnitřním prostoru jarními květinami, jako jsou například hyacinty, narcisky či tulipány. Stačí, když dovnitř kruhu postavíte malý květník či kousek pevného igelitu a osázíte jarní cibuloviny do malého množství substrátu a mechu.

Související články

Zdroje: www.kreativnitechniky.cz, www.zena-in.cz, www.diyprojekty.cz