Velikonoce. Každý rok je to stejné. Velké svědomité přípravy trvající několik týdnů předem. Zanedbat se nesmí ani pohoštění, ale ani výzdoba. Od květin a typicky velikonočních symbolů můžete s klidem upustit a vytvořit si vkusnou přírodní dekoraci. Budete potřebovat pár nezbytností a poklady, které najdete v přírodě.

Jak jednoduché to je, se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Základ výzdoby tvoří plato od vajec. Lepší je samozřejmě vybrat to nepotištěné a čisté. Buď jej můžete nechat v přírodní barvě a ladit výraznější dekoraci, anebo jej jednoduše natřete třeba vodovkami. Luxusní vzhled a kontrast s přírodními prvky pak dodá platu metalická barva. Krásná je zlatá nebo měděná. Nic ale nepokazíte bílou nebo jakoukoliv pastelovou barvou.

Jděte se projít

Když bude plato schnout, využijte čas k procházce v přírodě. Nasbírejte si dost materiálu, který se vám bude hodit při tvoření výzdoby. Odloupněte si kousek čerstvého mechu, velkou parádu uděláte i s lišejníkem. Nezapomeňte ani na skutečné posly jara – jívy a klidně i zlatý déšť.

Rostliny s velkými čerstvými květy raději nechte na místě, přece jen byste je doma hůř drželi v kondici bez pravidelné zálivky. Nahradit je můžete třeba sušenými kvítky. Nádherně se bude v dekoraci vyjímat například levandule, popřípadě sáhněte po nevěstině závoji. Šater latnatý, jak se tato rostlinka s něžnými bílými kvítky jmenuje, vydrží hodně, a pokud uschne, neztratí nic ze svého půvabu. Pokud vám v dekoraci přece jen chybí živé jarní kvítí, kupte si cibulky jarních květin a jednoduše je do dekorace zasaďte.

Vaječné skořápky

Dalším prvkem dekorace jsou vaječné skořápky. Ty můžete na plato zakomponovat jako svícny, anebo je použijte jako mini květináče na živé rostlinky či osení. Jediné, na co si dejte pozor, je hygiena. Určitě tušíte, že vejce jsou rizikovou potravinou a jednoduše umýt skořápku nestačí. Pře manipulací s nimi a zakomponováním do dekorace byste je měli alespoň vyvařit ve vodě. V ideálním případě je ještě desinfikovat v troubě při 180 °C po dobu patnácti minut. Pokud začnete s výrobou dekorace nyní, použijte skořápky jako roztomilé květináčky na klíčky. Malé rostlinky si z nich vezmou živiny potřebné pro svůj růst a budou se na dekoraci náramně vyjímat.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, primainspirace.cz