Dveře nebo okna?

Protože slouží nejen jako dveře, ale zároveň také jako okna, objevují se pod různými názvy. Velkoformátové dveře či velkoformátové posuvy mohou být široké několik metrů, vysoké jsou obvykle od země ke stropu. Vybírat můžete dokonce i z rohových variant.

Výhody velkoformátových posuvných dveří

Ocení je nejen ti, kteří milují pohled do zahrady, ale i ti, jejichž nemovitost leží na místě s atraktivním výhledem, ať už na přírodu nebo na město. A zdaleka to nemusí být pouze majitelé novostaveb.

  • Přivedou do interiéru více přirozeného světla a čerstvého vzduchu.
  • Umožní bezbariérový pohyb, který ocení nejen rodiny s malými dětmi, ale i nejstarší generace.
  • Nenásilně propojí interiér s exteriérem a dodají stavbě moderní vzhled.

Ideální řešení pro vás?

Při výběru nejvhodnějšího systému se seznamte s aktuální nabídkou specializovaných firem. S nejlepším řešením pro vaši situaci vám nejlépe poradí architekt. Zajímat byste se měli například o to, zda systém vyžaduje nutnost speciální stavební a projektové předpřípravy, ale také o to, jakým způsobem a jak moc půjdou okna otevřít.

Ti, kteří touží po nerušeném výhledu, mohou zvolit bezrámové řešení, které zároveň umožní bezbariérový přístup na zahradu, balkon či terasu. Důležitý je také komfort a bezpečnost ovládání. Například skrytý pohonný systém e-slide umožňuje otevírat, uzavírat a zamykat posuvné elementy až do výšky místnosti. Jeho součástí je i kontrola oprávnění vstupu, která umožňuje i přístup zvenčí. K dispozici jsou i funkce nastavení ventilační polohy a elektronické rozpoznávání překážky. S ohledem na pojistku nemovitosti se zajímejte také o certifikáty, které dokládají odolnost konkrétního dveřního systému proti vloupání. Zatímco některé splňují odolnost do třídy 2 (RC2), existují i provedení třídy 3.

Nejčastěji používané systémy

  • Posuvné otevírání - křídla dveří jsou v samostatných kolejnicích vedle sebe, jedno zajíždí za druhé. Výhodou tohoto řešení je skutečnost, že ve vícekolejnicovém provedení můžeme otevřít téměř dvě třetiny okenní plochy.
  • Zdvižně posuvné systémy - někdy se nazývají HST, HS Portál (HS z německého Hebeschiebe = Lift & Slide = zdvižně-posuvné).
  • Posuvně-skládací – křídla dveří můžeme poskládat jako harmoniku.

Chcete vidět i za roh?

Toužíte po co nejširším výhledu? Pak se poohlédněte po variantě označované jako strukturální roh. Nejčastěji se jedná o rohové spojení dvou fixních skel, které jsou k sobě přitmeleny a svírají pravý úhel. Díky tomu umožňují vytvoření rozměrných prosklených ploch s výhledem do několika světových stran. Výhodou takového řešení je možnost absence rohových pilířů nebo jiných konstrukčních prvků.