Skutečně nedá příliš námahy, navíc si během tvoření báječně odpočinete a vypnete hlavu. A kde sehnat materiál? Stačí si vyjít na procházku do přírody, tam najdete všechno, co potřebujete. Bylinky, květiny, suché trávy, kamínky, větvičky… K tomu si stačí pořídit korpus - polystyrénový, slaměný nebo z proutí. Jistě ho doma najdete, a když ne, existují i postupy, kdy korpus vůbec nebudete potřebovat. Hodit se budou nůžky, provázek, zahradnický drátek a také tavná pistole.

Kopretiny s chrpou

Nejkrásnější jsou věnečky z letního kvítí. Vzpomeňte si na dětství a uvijte si věneček z kopretin a modrých chrp. Čím delší stonky budete mít, tím lépe vám to půjde od ruky, stačí dávat květy blízko sebe a stonek vždy omotat o ten druhý. Věneček pověste na dveře nebo na plot u domu. Modrá úžasně kontrastuje s bílou a žlutou.

Žlutý vratič

Na rumištích, skládkách či podél cest zcela jistě objevíte vratič obecný, žlutě kvetoucí a mírně páchnoucí bylinu. Ta už se pro svou jedovatost v lidovém léčitelství dávno nevyužívá, proč si z ní však neudělat zářivý věnec? Pomůže vám svým aroma odlákat nežádocí hmyz. Nastříhejte si květy s kratšími stonky a svažte asi po třech provázkem nebo drátkem do menších kytiček. Ty pak drátkem pokládejte přes sebe podél celého kruhu korpusu, dokud nebude plný.

Voňavé růže

Kvetoucí růže jsou ozdobou každé zahrady. Pokud i té vaší, využijte pár květů i pro věnec, a to i čerstvé, vůbec nevadí, že za pár dnů seschnou, jsou krásné i tak. Použijte korpus z bílého proutí a zhruba čtvrtinu kruhu pokryjte květy růží tak, že je mezi proutí zastrkáte. Doplňte březovými větvičkami a třeba pár snítky levandule. Hodí se i stuha stejné barvy.

Božská levandule

Letní bylinkou je levandule, věneček z ní je úchvatný nejen na pohled, ale nádherně voní. Uvít se dá bez korpusu, postačí k tomu dlouhé stonky, které přivazujte k sobě provázkem. Připevnit ji však samozřejmě můžete i na korpus, ideálně proutěný nebo slaměný.

Z bylinek

Rozmarýn či šalvěj nejsou jen bylinky na vaření, věnec z nich je úžasný. Vytvořte si svazečky z jednotlivých bylinek, které najdete na zahradě a zahradnickým drátkem připevněte ke korpusu. Ozdobte třeba řebříčkem, květy heřmánku či růžičkou. Fantazii se meze nekladou, každá zahrada či louka toho nabízí v létě hodně.

Suchý věnec

Na sklonku léta nesmí chybět věnec dožínkový, vytvořený ze suchých klasů obilí. Takový věnec obohaťte i nejrůznějšími suchými trávami, suchými bobulkami jeřabin či oříšky. A když už jsme u suchých a sušených rostlin, na slaměný korpus tavnou pistolí přilepujte bílé, žluté, růžové i červené slaměnky, zelené klasy s těmi žlutými - efektně vypadají spletené do copánků, dále suchá kvítka limonky či žlutý vratič.

Limonka a pozdrav z dovolené

Mimochodem limonka nabízí širokou paletu barev svých květů a je ideální pro suché květinové vazby. Rozhodně si jí natrhejte náruč a usušte, dají se z ní vytvářet přenádherné letní věnce.

A jeden tip na závěr. Pokud jste si z dovolené od moře přivezli na památku mušličky, škebličky a kamínky, i z těchto přírodnin lze udělat věneček, který vám bude dny u moře každý den připomínat. Tavnou pistolí vše přilepte na korpus z provázků nebo proutí. Efektně vypadá, i pokud ho za provázek zavěsíte třeba na kliku venkovních dveří.

Související články


Zdroje: damskaliga.cz, www.prozeny.cz