Některé rostliny a jiné přírodní látky obsahují různé barevné pigmenty a chemicky aktivní látky. Jejich použitím docílíte odlišných odstínů vlasů. Navíc mají pozitivní účinky jak na vlasy, tak na pokožku hlavy. Je to ekologický způsob barvení a ještě ušetříte nemalé peníze za chemické barvy na vlasy.

Zesvětlení vlasů

Med

Pokud chcete mít vlasy lehce světlejší, můžete použít hned několik metod. Zesvětlení docílíte pomocí medu, který obsahuje stopové množství peroxidu vodíku a další cenné přírodní látky, jež využijete při barvení vlasů. Namíchejte si med s vodou v poměru 1 : 5. Následně si směs rozetřete na umyté vlasy a hodinu vyčkejte. Poté si vlasy omyjte a naneste regenerační přípravek.

Citron a jedlá soda

Další způsob je pomocí vymačkané šťávy z citronu a několika málo kapek olivového oleje. Tuto směs si rozprašte do vlasů a dvě hodiny na sluníčku nechte účinkovat. Po umytí vlasy přelijte sklenicí vody, ve které rozpustíte lžičku jedlé sody. Nakonec vlasy znovu umyjete čistou vodou.

Heřmánkový čaj

Heřmánkový čaj v kuchyni určitě také najdete. Na litr horké vody spotřebujete půl hrnku sušeného heřmánku. Čaj po vylouhování sceďte. Při každém mytí vlasů použijte na oplach vlasů. Už po několika aplikacích budete pozorovat rozdíl v barevném tónu vlasů.

Ztmavení vlasů

Díky kopřivě budete mít nejen tmavší odstín vlasů, ale vlasy budou také zdravější, jelikož kopřiva jim dodá nezbytné minerály a vitaminy. Zalijte 100 g kopřiv vroucí vodou. Po půl hodině sceďte a oplachujte kopřivovým čajem vlasy při každém mytí.

Káva a černý čaj

Ke ztmavení vlasů přispěje také jejich polití silnou kávou či černým čajem. Nechte působit 20 minut a poté ještě naneste kondicionér a opláchněte.

Na šediny rozmarýn a šalvěj

Abyste zakryli šedivé vlasy, je dobré použít směs rozmarýnu a šalvěje. Hrst těchto bylinek zalijte horkou vodou. Po vylouhování si výluh rozprašte na vlasy.

Barva do zrzava

Měsíček lékařský vám k tomu pomůže. Usušenou bylinu nasypte do třetiny hrnku a zalijte horkou vodou. Po vylouhování přeceďte a přidejte několik lžic červeného vína. Opláchněte si směsí vlasy a už nemyjte vodou.

Související články

Zdroje: prozeny.cz, uvlasku.cz, spektrumzdravi.cz