Rýže je jednou z běžných kuchyňských surovin, která zpravidla nechybí v žádné domácnosti. Jedná se totiž nejen o chutnou, ale i zdravou přílohu k masu i zelenině. Rýži však můžete využít i jako pomocníka proti nelibému zápachu z lednice, a navíc vám potraviny vydrží déle v kvalitním stavu.

Jak snížit nadměrnou vlhkost v přihrádce lednice? Podívejte se ve videu:

Zdroj: Youtube

Základem je vždy čistá lednice

Lednička je dnes výbavou snad každé domácnosti a díky ní můžeme mnoho potravin uchovávat co nejdéle v čerstvém stavu. Aby tomu tak bylo, je nutné je i pravidelně kontrolovat. Někdy mohou potraviny podléhat zkáze a pak dochází i k tomu, že začnou zapáchat. Potom je nutné lednici přebrat a řádně vyčistit. Ovšem tomuto stavu můžete i úspěšně předcházet. Jak?

Potravinám škodí nadměrná vlhkost

Veškeré uložené potraviny v lednici likviduje především nadměrná vlhkost, která bývá nejčastěji způsobena špatně nastavenou teplotou. Častou příčinou jejího vzniku je i opakované a dlouhodobé otevírání dveří či nevhodně uložené potraviny. Bohužel nadměrná vlhkost je ideálním prostředím pro tvorbu nežádoucích plísní a bakterií, a tudíž i nepříjemného zápachu. Tuto situaci vám však pomohou vyřešit některé osvědčené ingredience, které umějí nadměrnou vlhkost absorbovat.

Proti vlhkosti bojujte rýží

Právě v těchto případech je skvělým pomocníkem obyčejná rýže. Kromě pachů rýže nasává i vlhkost. Proto není od věci dávat do čisté lednice misku naplněnou trochou rýže. Tyto vlastnosti rýže můžete využít i jinde než v lednici. Pokud jste si namočili mobil či fotoaparát, vložte je do rýže a druhý den je otřete suchým hadříkem. Přístroje tak mnohdy zachráníte.

Řešením je i mletá káva

Podobným způsobem můžete využít i čerstvou mletou kávu. V případě, že i po vyčištění lednice zápasíte s nepříjemným zápachem a nemáte doma zrovna rýži, velice dobře poslouží káva, kterou byste měli po několika dnech vždy vyměnit za novou. Pokud je vám čerstvé kávy líto, můžete využít i kávovou sedlinu.

Další tipy proti vlhkosti a zápachu v lednici

  • Jasným bojovníkem proti zapáchající lednici je i octová voda, kterou byste měli vždy lednici po umytí na závěr vytřít.
  • Stejně tak funguje stará dobrá jedlá soda, kterou lze umístit v lednice v malé otevřené dóze.
  • Podobným způsobem působí samozřejmě i kypřící prášek do pečiva.
  • Vyzkoušet můžete také volně rozložené ovesné vločky na malém talířku či rozpůlený citron naplněný solí.
  • Perfektní absorpční schopnosti má i dřevěné uhlí. Pár kousků rozdrťte a vložte do bavlněného sáčku.
  • Využít můžete také čerstvě pokrájené kousky jablka, které uložíte na střední polici lednice.
  • Zkusit můžete také sypaný čaj v sáčcích.

Související články

Zdroje: www.aazdravi.cz, www.bydlenisnu.cz, www.egoman.cz,, www.zena.aktualne.cz