V kuchyni platí jedno základní pravidlo, a to, že téměř vše jde zužitkovat. Nejen že tak ušetříte nějakou tu korunu navíc, ale rovněž prospějete eko systému. Například takové slupky od banánů využijete při leštění kožených bot, tvrdé košťály brokolice po uvaření vynikají svou lahodnou chutí a z mrkvové natě připravíte vynikající pesto na těstoviny. A obrovskou škálu využití má i voda, v níž jste vařili brambory. Obsahuje totiž obrovské množství zdraví prospěšných látek a je skvělým pomocníkem při domácích pracích.

Voda z brambor proti kocovině i paradentóze

Klasická osolená voda, v níž jste uvařili brambory, je téměř zázračná. V první řadě je skvělé ji uchovat v ledničce a využít ji jako základ pro různé polévky. Její schopnosti ovšem sahají mnohem dál. Po propité noci jste se ráno vzbudili a sužuje vás velká kocovina? Zkuste do vody z brambor přidat kmín a po lžičkách ji popíjet. Uvidíte, že se vám během několika málo minut uleví.

Voda z vařených brambor je rovněž skvělým bojovníkem proti onemocnění dásní či paradentóze. Trpíte-li některou z nemocí dutiny ústní, pravidelně kloktejte tekutinu, která zbyla po přípravě brambor.

Leští příbory i sklo

Osolená voda z vařených brambor je schopna zastoupit drahé přípravky na čištění a úklid. Skvěle vyčistí zašpiněné sklo u dvířek od trouby, zbaví hrnec připálenin a zašlým příborům vrátí život. Uvidíte, jak se budou opět lesknout!

Bez soli odvodní organismus

Máte často nateklé kotníky či vás trápí nateklá oční víčka? Možná vaše tělo zadržuje velké množství vody. Zkuste si každý den dopřát sklenici neosolené vody z brambor, čímž podpoříte postupné odvodňování organismu. Na tělo se však tekutina dá použít i zvenčí. Po každém mytí vlasů je opláchněte nesolenou bramborovou vodou, čímž docílíte krásného lesku a také jejich hebkosti.

Vychladlou nesolenou vodu z brambor můžete nalít i do rozprašovače a nastříkat ji na rostliny. Tak je zbavíte mšic.

Zdroje:

jenzeny.cz, homebydleni.cz