Pokud vás doma kdekoliv obtěžuje nepříjemný a nelibý zápach, je nutné vždy zjistit příčinu a pak se zápachy co nejrychleji zatočit. Nic neodkládejte, aby byl váš byt opět svěží a voňavý. Máme pro vás léty prověřený tip, který funguje a je dostupný každému. Dokonce funguje lépe než drahé prostředky z drogerie.

Domácí pohlcovač pachů

Scezenou vodu z rýže jednoduše smíchejte s jedlou sodou a nechte sodu naprosto rozpustit. Následně můžete používat tuto směs na všechna místa, z nichž se line nepříjemný odér. Pro snadnější úklid si můžete pohlcovač nalít do nádoby s rozprašovačem. Použít jej můžete i všude tam, kde vás trápí nevzhledná mastná místa.

Voda z rýže

Jedná se vzácnou tekutinu, kterou je škoda vylévat do odpadu. Slouží nejen jako čistidlo, ale lze ji využít i k posílení vašeho zdraví a pokožky a k zotavení pokojových květin. Ale o tom jindy. Když rýži dovaříte, slijte přebytečnou vodu vždy do čisté nádoby.

Můžete si z ní vyrobit nejen výše zmíněný pohlcovač pachů, ale rýžová voda se hodí na čištění nábytku, klik a veškerého kování. Výbornou službu udělá i při šetrné údržbě měděného nádobí, které se v myčce snadno poškodilo. Nejlépe si namočte hadřík z mikrovlákna nebo jemnou houbičku tímto vzácným rýžový roztokem, řádně vyždímejte a můžete se dát do čištění daného povrchu.

Jedlá soda

Jedná se o poměrně populární přírodní prostředek, který prospívá také nejen našemu zdraví, ale je i velmi prospěšný při úklidu. A navíc je šetrný k přírodě. Sodu bikarbonu vyrobil v roce 1791 francouzský chemik Nicolas Leblanc pro pekárny. Dnes se získává z nerostu trona. Jistě ji také znáte pod chemickým vzorcem Na HCO3, tedy sodná sůl kyseliny uhličité.

Tato forma soli má i několik názvů: bikarbonát sodný, zažívací soda, pečicí soda či kypřicí prášek a samozřejmě nejznámější pojmenování jedlá soda. Její mírná zásaditost umožňuje rozpouštět lépe mastné kyseliny obsažené v mnohých domácích nečistotách. Můžete ji použít na čištění mnoha věcí a bezvadně funguje i jako univerzální pohlcovač pachů.

Soda v misce s vůní

Z jedlé sody si můžete udělat i vonný osvěžovač, který vám jistě provoní každou místnost. V kombinaci s éterickými oleji totiž soda nejen odebere puchy, ale podpoří aroma vůně vámi vybraného oleje. Do misky nasypte 100 g sody a zakapejte ji 15 kapkami 100 % přírodního éterického oleje. Směs vyměňujte dle potřeby, a to alespoň tak jednou za 14 dní. Velice příjemná je například vůně levandule, citronu, máty či eukalyptu.

Zdroje: www./komparito.cz, www.bydleni.magazinplus.cz, www.bydlimeutulne.cz