Těstoviny patří k poměrně oblíbeným potravinám. Nejenže jsou rychle a bez námahy uvařené, ale dají se využít k přípravě mnoha chutných pokrmů. A navíc vám po nich zůstane v hrnci voda, které se často přezdívá „tekuté zlato“. Obsahuje totiž důležité minerály, vitamíny a mnoho dalších užitečných látek.

Jak správně uvařit těstoviny al dente, se dozvíte na následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Voda z těstovin má všestranné použití

Nesolená uvařená voda z těstovin je doslova univerzální poklad, který využijete v domácnosti i na zahradě. Dokonce je prospěšná i pro vaše tělo. Neměla by však být osolená.

Perfektní výživná zálivka

Pokud necháte vodu po vaření těstovin vychladnout, získáte výborné tekuté hnojivo. Ocení jej jak pokojové květiny, tak i rostliny na zahradě. Perfektně ji využijete teď na jaře i na nové mladé sazeničky, které díky minerálům a živinám, které obsahuje, dokonale podpoří v růstu a vitalitě.

Výborný pomocník při vaření

Slitou vodu z těstovin velice dobře využijete i při přípravě mnoha jídel, protože obsahuje škrob. Snadno s ní můžete zahušťovat omáčky či dochucovat těsto. Kuchaři ji s oblibou dávají do těsta na chleba, housky a pizzy. Ovlivňuje totiž jeho lepší konzistenci i výslednou chuť. Vodu z těstovin lze využít i při přípravě pesta.

Urychlené změkčení luštěnin

Pokud rádi konzumujete luštěniny, využijte vodu z těstovin na jejich namáčení. Před vařením byste měli čočku, cizrnu, fazole či hrách raději namočit - vyplaví se z nich látky, které způsobují nepříjemné nadýmání. Před samotným vařením luštěniny slijte, a nakonec uvařte v čisté vodě.

Vaření v páře

Vodu z vařených těstovin můžete také využít k další úpravě pokrmů, které chcete připravit v páře. Místo, abyste ji vylili do dřezu, nalijte ji do nádoby pod napařovací koš.

Odstraní mastnotu z nádobí

Těstovinová voda si dokonce perfektně poradí i s mastnotou, která ulpěla na kuchyňském nádobí. Díky obsaženému škrobu je skvělým čisticím prostředkem. Stačí, když ve vodě z těstovin necháte nějakou dobu špinavé kusy odmočit a pak je opláchnete v čisté vodě.

Zvětší objem vlasů

Patříte k jedincům, které trápí splihlé vlasy a jsou bez objemu? Oplachujte si pravidelně po umytí vlasy právě vodou z těstovin. Pak si udělejte zábal z ručníku a nechte minimálně 15 minut působit všechny obsažené minerály a vitamíny. Následně si vlasy omyjte šamponem a spláchněte. Budete nadšeni nejen větším objemem, ale i krásným leskem.

Měkčí chodidla a paty

Když si nalijete vodu z těstovin do lavoru, můžete dopřát vašim nohám příjemnou a užitečnou lázeň. Nejenže si krásně odpočinete a uleví se vám od pocitu těžkých nohou, budete mít navíc velmi jemnou pokožku i na namáhaných patách. Nakonec nohy osušte a vyživte ještě hydratačním krémem.

Související články

Zdroje: www.cleverly.me, www.aazdravi.cz, www.hobby.instory.cz