Co s vodou z vařených těstovin, brambor nebo rýže?

Je vám líto každé kapky, která přijde na zmar? Víte, že nemusíte vylévat ani vodu z vařené rýže, brambor nebo těstovin? Zázraky s ní neuděláte, ale někdy se hodí. Jak vodu použít?

Podívejte se na příspěvek z YouTube kanálu Devon Blackshmith, kde vám poradí, co udělat s vodou z brambor.

Zdroj: Youtube

Můžete použít vodu na zelévání?

Proč je voda z vaření zajímavá? Z vařené zeleniny nebo příloh se do vody vyvaří také mnohé nutriční látky podle druhu vařené potraviny. Z těchto vitamínů, minerálů, ale také škrobů, mohou mít užitek nejen lidé a zvířata, ale také rostliny. Je tu však jedno drobné ale.
Tím je sůl, kterou běžně do vařených příloh používáme, aby měly výraznější chuť.

Ne všechny rostliny jsou schopné sůl tolerovat, ale mnohé ano a ty se rozhodně nemusíte obávat zalít i vodou z vařených příloh. Mezi takové rozhodně patří aloe vera a obecně i veškeré sukulenty a séda. V létě můžete bez obav zalévat i osolenou vodou astilbe čili čechravy, monardy, rozchodníky a rozchodníkovce i mnohé další tučnolisté rostliny, které se běžně vyskytují také v přímořských oblastech, podobně také juky. Sůl nerozhodí ani lilie, rudbekie, pivoňky nebo břečťany. V každém případě je vhodné vodu z vaření ředit čistou vodou v poměru alespoň 1:1.

Jak a kde použít vodu z vaření?

Voda za vařených brambor je samozřejmě použitelná také při dalším vaření, stejně jako v případě vaření i jiné zeleniny. Takový obyčejný vývar sice není nic delikátního, ale výborně poslouží jako základ polévek nebo omáček. Proč zbytečně přidávat jíšku nebo mouku, když máte vodu z těstovin? Je to zahušťovadlo jemné a také docela chutné. Prostě tak akorát. Někdy se používá také při přípravě pečiva nebo těsta na pizzu. Přidává se prý, aby byly výrobky křupavější.

Přes plátýnko přecezená voda z vařených příloh bohatých na škroby se používá také jako oplach vlasů. Na kadeře působí podobně jako kondicionér. Zanechává je totiž jemné i hladké a navíc je taková voda úplně zadarmo.

Voda z vařené rýže, brambor nebo těstovin se také někdy používá při úklidu. Místo přidávání škrobu do vody můžete použít ještě horkou nebo znovu ohřátou vodu z rýže nebo těstovin, škrob totiž může na nádobí nebo jiných čištěných površích zanechat mapy, ale pokud je použitá horká, tento nepříjemný efekt zcela minimalizujete.

Související články

Zdroje: adbz.cz, getbusygardening.com