Roste jako z vody

Podeňka neboli voděnka (Tradescantia) je poléhavá, potřebuje oporu, nebo ji necháme volné splývat ze zavěšeného květináče či poličky. Potřebuje rozptýlené světlo až polostín, proto ozelení i prostory dále od okna. Jen odrůdy s barevnějšími listy potřebují více světla, ale nikoli přímé slunce.

Optimálně roste v teplotách 18–25 °C, v zimě stačí méně. Přezimuje i při 8 °C, ale není to nutné. Dobře snáší sucho a nevyžaduje vyšší vlhkost vzduchu, ale prospívá jí občasné rosení. Substrát je vhodný pro pokojové rostliny.

Voděnka ocení vydatnou zálivku, a to i v zimě, pokud máme rostlinu v teplém prostředí. Pak poroste jako z vody. Přihnojujeme ji pouze přes jaro a léto jednou za 14 dnů ředěným hnojivem pro pokojové rostliny.

Přesazujeme ji tehdy, když kořeny vyplní květináč; nový květináč zvolíme jen o něco málo větší. Vhodným způsob pěstování je hydroponie, protože poděnka snadno zakořeňuje ve vodě.

Rostlinu lze kdykoliv zastříhávat. Přitom ji můžeme snadno namnožit bylinnými řízky.

Mezi možné choroby a škůdce patří svilušky, mšice, hniloba kořenů při přemokřování. Přelévání nesvědčí ani voděnce.

Jako pokojové květiny se pěstují různé druhy, např. Tradescantia albiflora, Tradescantia fluminensis, Tradescantia blossfeldiana, Tradescantia zebrina a další, liší se především vybarvením listů.

Nenáročný elegán

Zelenec chocholatý čili falangium (Chlorophytum comosum) je nadmíru přizpůsobivá pokojovka, známá jako rekordman v odstraňování škodlivin ze vzduchu. Lze ho dokonce vysazovat i do záhonů spolu s letničkami, velmi dobře roste ve venkovních truhlících. Dobře snáší slunná i stinná místa, kde se pouze méně vybarvuje. Jen první jarní sluneční paprsky by ho mohly popálit.

Dobře roste při běžných pokojových teplotách, v zimě mu prospěje i chladnější prostředí, ale poradí si s jakoukoliv teplotou. Substrát má rád propustný, humózní, s drenážní vrstvou na dně nádoby. Zálivka postačí přes léto běžná, v zimě omezená, vyvarujeme se přemokřování. Díky vodnatým kořenům vydrží bez zálivky i delší čas.

Zelenec přihnojujeme od jara do podzimu jednou za 14 dní ředěným plným hnojivem. Rostlinu přesadíme vždy, když kořeny vyplní květináč, až polovinu kořenů při tom můžeme odříznout.

Rostlinu snadno namnožíme oddělením výhonů na šlahounech nebo dělením trsů, kdy od mateřské rostliny odtrhneme část kořenů i s listy. Vhodným způsobem pěstování je i hydroponie.