Vodní kámen

Základní složkou vodního neboli kotelního kamene je uhličitan vápenatý. Ten vzniká vyvařením oxidu uhličitého, který je normálně přítomný ve studené vodě. Vodní kámen má bílou, nahnědlou nebo nažloutlou barvu. V závislosti na tvrdosti vody může mít různý povrch nebo složení. Tvoří se ale především tam, kde voda mění svoji teplotu. Jelikož se voda v záchodové nádržce neustále nemění, způsobuje známé usazeniny.

Vodní kámen, soda a ocet

Tvrdá voda se dá změkčit jedlou sodou. Uhličitan vápenatý se rozptýlí a změkčená voda pak kotelní kámen netvoří. Použití octa funguje obráceně. Nepůsobí preventivně, ale rozpouští již vyloučený uhličitanový vodní kámen.

Ocet a soda

Čistící prostředky našich babiček mají několik výhod. Jsou šetrné k přírodě a také levné. Aby však fungovaly správně, musíte je používat pravidelně a častěji než komerční přípravky. Také je nepoužívejte zároveň s chlorovými prostředky. Chemickou reakcí se může uvolnit jedovatý plyn, který by vám mohl způsobit zdravotní komplikace. Ocet odmašťuje, má antibakteriální účinky a dezinfikuje. Jedlá soda funguje jako bělidlo, pohlcuje pachy a má abrazivní účinky.

Čisté WC

Čistá toaleta se stala vizitkou fungující domácnosti. Asi každá hospodyňka zažila situaci, že i v průběhu nečekané návštěvy rychle odběhla umýt WC a umyvadlo. Jistota je jistota. Proto může být nepříjemné, když se v toaletě usadil vodní kámen. Zkuste jednoduchý trik, který aplikujte alespoň třikrát týdně, než se vodní kámen rozloží.

Vodní kámen a jedlá soda

Pomocí jednorázového kelímku vyčerpejte vodu z mísy. Nalijte do ní 1 hrnek teplého octu a přisypte 1/3 šálku jedlé sody. Teplý ocet je mnohem účinnější než studený. Vodní, ale také močový kámen, se začne téměř ihned rozkládat. Soda zároveň zabrání dalšímu usazování. Mísu zakryjte prkénkem a nechte působit přes noc. Ráno WC umyjte štětkou a spláchněte.

Zdroje: www.lidovky.cz, www.dvojka.rozhlas.cz, www.bydlenisnu.cz