Vodní kámen trápí domácnosti s tvrdou vodou

Usazování vodního kamene je běžné, ale pokud je vaše voda velmi tvrdá, pak vás trápí vodní kámen víc než ostatní. Krystalky uhličitanu vápenatého se usazují všude tam, kde často chladne teplá voda. Takovým typickým místem je nejen koupelna, ale také kuchyně. Pokud používáte pravidelně hrnce k ohřevu vody, pak víte, že vodní kámen se nevyhýbá žádnému kuchyňskému náčiní. Je to jen otázka intenzity používání, času a případného čištění či prevence.

Na vodní kámen platí kyselé!

Na vodní kámen je možné použít kyselé. Silně zásaditý vodní kámen podlehne citronové šťávě, kyselině citronové i octu. Používejte kyselé tekutiny pravidelně, ideálně je povařte v hrnci, konvici či jiné nádobě, kde vás zlobí vodní kámen. Nechejte vystydnout, vylejte a případně ještě manuálně dočistěte nebo postup zopakujte.

Vodní kámen v hrncích

Na čištění hrnců můžete použít také samotnou jedlou sodu. Nasypejte trochu do hrnce a přidejte vodu. Ohřejte směs na zhruba 60 °C, odstavte z plotny a ještě půl hodiny nechejte směs působit.

I když je soda zásaditá, funguje jako změkčovač, a proto napomáhá i odstranění bílého filmu vodního kamene z hrnců.

Soda a ocet proti vodnímu kameni

Pro odstranění úporných vrstev vodního kamene ve špatně dostupných místech se používá kombinace kyselé tekutiny a jedlé sody. Prudká reakce obou složek pomáhá uvolnění i rozpuštění kamene a to i v místech, kam se běžně nedostaneme. Klasickým příkladem je pračka.

Dostatečné bývá i používání octa k pracímu prášku nebo místo aviváže. Nejenže ocet očistě textilií výrazně napomáhá, ale také preventivně odbourává vodní kámen.

Prevence proti vodnímu kameni

Pokud chcete předejít tvorbě kamene, pak dbejte především na čistotu a hlavně sucho. Vodu otírejte z kohoutků a baterií i veškerého jiného vybavení koupelny a kuchyně. V hrnci nenechávejte vodu stát. Použijte vždy všechnu.

Pamatujte, že přítomnost vodního kamene není jen kosmetický problém. Vrstvy kamene ovlivňují i funkčnost a mohou vést také k zkrácení životnosti spotřebičů.

Zdroje: www.novinky.cz, cs.wikipedia.org, zpravy.aktualne.cz