Problémy s vodním kamenem mají hlavně ty domácnosti, které využívají tvrdou vodu. Nachází se v ní spousta solných minerálů, především uhličitan vápenatý a uhličitan hořečnatý. Tyto složky jsou klíčové pro vznik vodního kamene. Domácnosti s měkkou vodou řeší tento problém rovněž, ale méně častěji. Setkat se s ním můžete kdekoliv, kde teče voda. K jeho vzniku přispívají i změny teplot a pomalé odpařování vody.

Pomůže klasický ocet

Trik pomocí papírové utěrky a octa můžete vidět na videu, kde je krásně ukázán kohoutek předtím i potom:

Zdroj: Youtube

Abyste nemuseli kupovat žádné chemické přípravky, postačí vám na odstranění vodního kamene obyčejná surovina, kterou najdete v kuchyni. Nalijte si trochu octa do misky a pomocí starého zubního kartáčku naneste ocet na veškerá místa vodovodního kohoutku. Šetřit s ním opravdu nemusíte, jelikož přispívá i k samotné dezinfekci daného místa.

Poté namočte v octu i papírové utěrky, kterými kohoutek obalte. Nechte působit alespoň 7 minut. Pokud jste kohoutek už dlouho nemyli, vyčkejte o něco delší dobu. Po uplynulé době utěrky sundejte a utřete kohoutek do sucha, nejlépe pomocí utěrky z mikrovlákna. Budete se sami divit, jak se kohoutek bude lesknout. Jako by byl zase nový!

Využijte to kdekoliv

Způsob čištění pomocí octa nebo kyseliny citronové můžete využít nejen u vodovodní baterie, ale také u varné konvice, záchodové mísy, pračky, skla, na dlaždičkách nebo při čištění sprchy. Díky své kyselosti dokážou tyto látky perfektně rozpustit vodní kámen. Jsou jak cenově dostupné, tak šetrné k životnímu prostředí.

Vodní kámen leze do peněženky

Proč je důležité vodní kámen pravidelně odstraňovat? Za prvé je to o estetice, jelikož bílý povlak nevypadá nijak lákavě, ale hlavně vám u některých spotřebičů rapidně zvyšuje spotřebu energie. Především u varných konvic, kávovarů či žehliček obklopuje vodní kámen topné spirálky spolu s vnitřními prostory, a tím při ohřevu spotřebujete mnohem více energie, což navazuje na vyšší výdaje.

Jak bránit usazování vodního kamene?

Samozřejmě vodnímu kamenu se dá předejít, ale v domácnosti, kde žije rodina, to není úplně tak jednoduché. Abyste zamezili vzniku vodního kamene, měli byste po použití usušit veškerá místa a tuto zásadu by měl dodržovat opravdu každý člen vaší domácnosti. V druhém případě lze vodovodní baterii potřít parafínem, který účinně zabrání usazování vody. Ve výsledném efektu voda po povrchu steče.

Zdroje: prosvet.cz, alza.cz, bydlimekvalitne.cz