Vyrábět si vlastní domácí kosmetiku či úklidové prostředky je příliš složité? Nenechte se mýlit, spousta kupovaných produktů se dá v domácích podmínkách snadno nahradit. Domácí alternativa pak často vyjde levněji a je šetrnější k životnímu prostředí. Pro začátek zkuste domácí aviváž, která vás nadchne jednoduchostí své přípravy, ekonomickými náklady i výsledkem při praní.

Ocet a esenciální olej

Pro výrobu domácí aviváže toho moc nepotřebujete. Vystačíte si s klasickým lihovým, vinným nebo jablečným octem, esenciálním olejem a převařenou vodou. Ocet sám o sobě je neocenitelný úklidový prostředek, který poslouží všude tam, kde se potřebujete zbavit vodního kamene, vyčistit mastnotu nebo nečistoty. Při praní nejen změkčí prádlo, ale zároveň pračku čistí a dezinfikuje, chrání před vznikem vodního kamene a brání výskytu plísní. Úklid a praní s pomocí octa přitom nevyjde nijak draho, za jeden litr zaplatíte 8 až 10 korun. Během praní splní všechny důležité funkce, zanechá prádlo měkké a bez octového zápachu.

Ocet lze použít samotný, případně obohatit o esenciální oleje, které dodají prádlu požadovanou vůni. Vhodný je například citrusový, levandulový, mátový, meduňkový i další oleje, výběr a kombinace vůní je na vás. Hlídejte si, aby olej byl skutečně 100 % čistý a přírodní, vyráběný lisováním, destilací nebo extrakcí a vhodný pro použití do přírodní kosmetiky. Za 10 ml oleje zaplatíte 50 až 100 korun, závisí na druhu oleje a výchozí rostliny. 20 kapek esenciálního oleje představuje přibližně 1 ml. Náklady na litr domácí aviváže jsou tedy přibližně 10 korun.

Recept na domácí aviváž

  • 500 ml octa
  • 500 ml vody
  • 20 kapek esenciálního oleje

Vodu nejprve nechte přejít varem a vychladnout nebo použijte destilovanou vodu. Ve vhodné nádobě smíchejte ocet a vodu a přidejte esenciální olej. Promíchejte a uchovávejte v uzavřené lahvi. Před každým použitím protřepejte. Dávkujte před praním asi 20 – 40 ml aviváže nebo 2 až 4 polévkové lžíce směsi do oddílu na aviváž.

  • Ještě jednoduší je připravit si vedle pračky lahev s octem, který před praním prostě nalijete místo aviváže a přidáte pár kapek esenciálního oleje.
  • Vonné látky dostanete do domácí aviváže i jiným způsobem. Místo vody je možné použít bylinný výluh nebo citrusovou vodu vzniklou povařením slupek citrónů, pomerančů či limetek ve vodě. Bylinky a koření lze též naložit přímo do octa. Směs nechte vyluhovat alespoň dva týdny, poté přeceďte přes sítko nebo pláténko a bylinný ocet používejte místo aviváže.