Zdroje: 5555 rad pro šikovné hospodyňky, Jiří Bílek, ISBN 978-80-7388-641-7, chovatelka.cz

Voskovka jako z vosku

Voskovka čili Hoya carnosa je u nás poměrně běžná pokojovka, kterou pěstovaly už i naše babičky. Je to rostlina neobvyklá a zvláštní svými zajímavými květy i pevnými, často kropenatými lístky. Drobné kvítky, které tvoři kulovité soukvětí jsou poměrně tvrdé a působí až plastově nebo prostě jako vosk. Tyto květy intenzivně voní a jsou také zajímavé tím, že roní kapičky vody.

To je zajímavý jev, který se nazývá gutace a jsou jím proslaveny právě voskovky, ale také monstery. Z divoce rostoucích rostlin můžete krásné pravidelné kapky vyloučené vody pozorovat také u přesličky nebo na širokých varhánkovitých listech kontryhelu, kde se skvěle vyjímají. Gutací či transpirací, jak se nazývá podobný jev, se tyto rostliny zbavují přebytečné vody, i když se někdy lidé domnívájí, že jde o zachycenou rosu nebo kapky deště.

Jak pěstovat voskovky

I když voskovky milují vláhu, stejně jako všechna ostatní zeleň mohou i ony trpět zahníváním kořenů z přemokření. Proto je vhodná pravidelná zálivka, ale až tehdy, když substrát dostatečně proschnul.

Jsou to pokojovky, které si hoví v teplotách mezi 15 až 25 °C a preferují nepřímé světlo. Proto se často uvádí jako ideální stanoviště okno na východ.

Hoya pochází z jihovýchodní Asie a Austrálie. Je to epifytická rostlina, což znamená, že roste na jiných rostlinách nebo předmětech, ne na zemi. Často se vyskytuje v korunách stromů nebo na skalách. Je oblíbená pro své dlouhé šlahouny, které visí dolů nebo je můžete připevnit k opoře, nejčastěji ke zdi nebo drátěné konstrukci.

Jak se postarat o voskovku, které se nedaří, se můžete podívate třeba zde. V tomto pěkně zpracovaném videopříspěvku uvidíte pod ruce milovníci květin a zkušené pěstitelce Ari:

Zdroj: Youtube

Jsem voskovka. Nesahat!

A co děláme při jejím pěstování špatně? Nejčastějším prohřeškem je přemisťování nebo i jen otočení rostliny a také ulamování odkvetlých květů.
Hoya je citlivá na změny, a proto se může stát, že při pouhém otočení květináče s rostlinou shodí všechny listy. Také odkvetlé květy není vhodné odstraňovat. Samy opadají a na stejném místě naroste nový květ.

Související články