Zdroje: www.akcniceny.cz, www.idnes.cz

Výkup PET lahví a plechovek

Patrně už jste si všimli zprávy a následující rozpravy na téma vratnosti PET lahví. Nákupní řetězce Kaufland a Lidl, které bychom jednoduše mohli označit za rivaly, spojili své zájmy a začaly během února nabízet v některých svých prodejnách výkup nejen PET lahví, ale i plechovek od nápojů.

Nejde však o zálohování lahví tak, jak jsme zvyklí třeba u lahví od piva. Přesto má sběr PET lahví smysl jak ekologický, tak ekonomický. Víte, jak jsme na tom s tříděním odpadu?

Podívejte se na kratičké informativní video od Greenpeace Česká republika:

Zdroj: Youtube

Testovací provoz výkupu

Momentálně je projekt ve své testovací fázi, a proto zatím nenajdete automaty určené ke sběru ve všech prodejnách. Pokud se však objeví právě ve vaší obci či blízkosti bydliště, vězte, že při vrácení alespoň šesti kusů PET lahví či plechovek dostanete kupón na slevu v obchodě. Nemůžete si vybrat hotovost, ani ji utratit za libovonný výrobek. Slevový kupón se týká nákupu konkrétního druhu zboží.

Zdá se vám to nefér? Proč? Při prodeji těchto PET lahví či plechovek žádnou zálohu neplatíte a doposud odevzdání těchto obalových materiálů neskýtalo žádný finanční přínos. Pokud nakupujete v těchto řetězcích, rozhodně se hodí spojit tyto dvě činnosti a vyhodit-vrátit lahve při vstupu do prodejny, kde si pak můžete pořídit něco ze sortimentu levněji.

Jestliže vaše kroky nemíří k Lidlu ani Kauflandu s těmito sběrnými automaty, pak rozhodně nezapomeňte vhodit použité a prázdné láhve do kontejnerů určených těmto obalovým materiálům.

Znovu otevření diskuze na téma recyklace a výkupu

Dobrá zpráva je také, že nad znovuobnovením zálohového systému na obalové materiály přemítá i ministerstvo životního prostředí, které hodlá zálohování legislativně ošetřit, nicméně prakticky to patrně znamená změny až v roce 2025.

Související články