Sádrokartonové desky jsou pro svou všestrannost oblíbené při nejrůznějších stavebních řešeních. Práci s tímto materiálem zvládne i zručnější kutil a tak přestavba interiéru může proběhnout za několik dnů. Ze sádrokartonu vykouzlíte nové příčky, stropní podhledy, výklenky i podlahy. Sádrokartonové desky jsou moderní a snadno použitelný materiál, který (podle provedení) odolává vodě, ohni a odstíní i hluk.

Rychlá a flexibilní výstavba

Sádrokarton je velmi využívaný materiál při stavbě a rekonstrukci interiéru, který má spoustu výhod. Jeho montáž je rychlá a jednoduchá, při práci nejsou nutné technologické přestávky na vysychání nebo tvrdnutí materiálu. Mokré stavební procesy spojené se stavbou příčky z klasických pálených cihel potřebují na vyschnutí i 14 dní, příčka ze sádrokartonu je připravena na konečné úpravy ihned po uschnutí tmelů a lepidel, což bývá obvykle jeden den.

Sádrokarton je variabilní a dá se snadno tvarovat, umožňuje vytvářet stropy, stěny, rovné podhledy i atypické šikmé a tvarované plochy. Na hotové sádrokartonové příčky a stěny klidně zavěsíte poličky i obrazy, při správném postupu ukotvíte i závěsy pro těžší zařízení jako jsou kuchyňské skříňky nebo police na knihy. Dalším plusem tohoto materiálu je jeho cenová dostupnost. Předností je též nízká hmotnost, která usnadňuje manipulaci s materiálem. Při stavbě vzniká minimum stavebního odpadu a nepořádku. Sádrokarton je náročný pouze na konečnou úpravu, před malováním či tapetováním je nutné všechny spáry a spoje precizně vytmelit a zbrousit, což doprovází vysoká prašnost. Před nanášením barvy se také doporučuje povrch napenetrovat, aby se sjednotila jeho savost.

Řešení pro mnoho požadavků

Sádrokartonové desky nabízejí komplexní řešení pro všechny části interiéru a jsou uzpůsobeny různorodým požadavkům. Klasické sádrokartonové desky jsou tvořeny 12,5 mm tlustou vrstvou štukové sádry, která je z obou stran opláštěná pevným kartonem. Mají obvykle rozměry 1250 × 2000 mm, lze je však libovolně ořezávat a tvarovat podle aktuálních potřeb. Vyrábějí se ve více tloušťkách i rozměrech, v nabídce jsou nejčastěji desky 6,5, 9,5, 12,5, 15 a 18 milimetrů silné.

Základními typy sádrokartonových desek jsou pro lepší orientaci jednoduše rozlišeny barvou.

  • Ze všech nejlevnější je univerzální bílý sádrokarton, který se používá při oplášťování příček a stropů. Neměl by však přijít do styku s vodou a nadměrnou vlhkostí, hodí se jen do míst s relativní vlhkostí menší než 65 %.
  • Do koupelen, kuchyní, okolí umyvadel a sprch patří zelené sádrokartonové desky, které jsou naimpregnované proti vlhkosti.
  • Červeně zbarvený sádrokarton se využívá pro konstrukce vyžadující požární odolnost. Díky zvýšené pevnosti jádra odolá i vysokým teplotám a instaluje se do budov, které vyžadují protipožární ochranu. Zároveň dobře odstiňuje hluk a slouží tedy i jako protihluková izolace.
  • Speciálně vyrobené pro odhlučnění prostor jsou modré sádrokartonové desky. Vysoký zvukový útlum tohoto materiálu oceníte mezi jednotlivými pokoji uvnitř bytu, stejně jako mezi byty v panelovém domě či bytovce.
  • Kromě toho nabízejí výrobci i speciální řady multifunkčních desek, které v sobě kombinují nejlepší vlastnosti všech zmiňovaných typů.

Montáž sádrokartonu zvládnete sami

Sádrokarton představuje díky nízké hmotnosti ideální řešení všude tam, kde je třeba co nejméně zatížit konstrukci stavby. Sám o sobě však musí něčím nesen, instaluje se proto na nosné profily z hliníku, připevnit ho však lze i na dřevěné rošty. Desky ze sádrokartonu si před instalací upravte na vhodný rozměr pomocí nože. Nejdříve nařízněte odlamovacím nožem lícový povrch desky, poté ji otočte a tlakem rozlomte v místě naříznutí. Nakonec nožem doříznete i karton na druhé straně desky. Pro složitější tvary a obloukové řezy využijete ocaskovou pilu. Potřebné otvory vytvoříte nebozezem.

Při připevňování sádrokartonové desky na podkonstrukci myslete na dostatečnou hloubku zašroubování. Při montáži sádrokartonové desky se používají šrouby typu TN. Celková délka šroubu musí být v součtu větší než tloušťka desky a doporučovaná hloubka zašroubování šroubu skrz kovový profil (alespoň 10 mm). Pro nejběžnější sádrokartonovou desku o tloušťce 12,5 mm proto použijte TN šrouby alespoň 25 mm dlouhé.

Povrchová úprava sádrokartonu

Spáry a hrany šroubů v sádrokartonové desce a veškeré další nerovnosti musí před konečnou úpravou desek z povrchu zmizet. Vnější stranu desek sjednotí jedině pečlivé tmelení a následné broušení. Tomuto kroku věnujte velkou pozornost, jakékoli nedostatky, rýhy a nerovnosti povrchu se konečnou malbou ještě více zvýrazní a nepomůže ani opakovaný nátěr desek. Pro tmelení se používají práškové spárovací tmely, pro finální úpravu jsou pak vhodné tmely pastové. Při tmelení spár určitě nezapomeňte na výztužné pásky. Zatmelený a přebroušený povrch desek je potřeba vhodně napenetrovat, aby došlo k sjednocení nasákavosti povrchu.

Pro tmelení i penetraci zásadně používejte výrobky určené pro sádrokartony. Po zaschnutí penetrace už můžete podle libosti aplikovat běžnou povrchovou úpravu (malba, tapety apod.), opět ve variantě vhodné pro sádrokartonové povrchy. Na sádrokarton nejsou vhodné stavení materiály obsahující vápno, vodní sklo a silikáty, vyloučené jsou také disperzní silikátové barvy. Počítejte s tím, že pro dokonalé krytí budete potřebovat větší množství barvy, než u klasických omítnutých zdí.

Při instalaci a úpravě materiálů se vždy striktně držte doporučení výrobce a použijte vhodné systémové konstrukční prvky.