Papír jednoduše vypereme

Pratelný papír vypadá na pohled jako kůže a na dotek jako naškrobený textil, je lehký, pevný, ale zároveň měkký a poddajný. Pod značkou Uashmama ho vyrábějí v Toskánsku tradiční řemeslnou metodou z celulózy získané z odpadového dřeva a je v něm i trochu latexu. Na impregnaci se používá vosk. Papír je opravdu pratelný, ne pouze omyvatelný, tudíž lze výrobky z něj v ruce přemáchnout v teplé vodě s mýdlem, a to opakovaně. Materiál při styku s vodou změkne, po uschnutí se však vrátí do původní podoby. A když se pomačká, vyžehlíme ho.

I hranaté panty se otáčejí

Pochybuju, že by si návštěva všimla, jaké máme na dveřích panty, a pokud ano, že by se o nich vyjádřila pochvalně. Leda bychom měli panty Mini od M&T. Jejich tvůrci si zřejmě řekli, že když už je nemůžeme skrýt, ať alespoň vypadají neočekávaně. Sice to nejsou bytové doplňky, ale charakter bytu dotvářejí stejným způsobem.

Zhasínání betonem

Na veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem představilo zlínské družstvo Obzor vypínač a zásuvku, které připomínají beton. „Ručně vyráběný rámeček ze speciální směsi odpovídá na požadavky architektů po atypických materiálech do moderního interiéru,“ komentovala to Ing. Martina Obadalová ze zmíněného družstva. „Betonový materiál je obohacen o organická vlákna, jež přispívají k jeho zesílení, a na atraktivitě jeho vzhledu se podílejí žádoucí póry, které se přirozeně vyskytují na povrchu rámečků. Beton je voděodolný a UV stabilní.“

K zastižení vždy a všude

Držák toaletního papíru je sám o sobě elegantní ve své jednoduchosti, když na něj ale postavíme mobil, pak to celé dostane jiný smysl. Jde o obchodní trik. Jenže na vodorovnou plošku můžeme postavit třeba lahvičku s vůní, sprej nebo cokoliv, co je potřeba mít po ruce, a pak už to nemusí tolik pohoršovat. Držák je od Bonami.cz. Ze stejného zdroje pochází jiný bytový doplněk: tapeta, která vypadá jako prosklené dveře do sauny. Řekl bych, že ta už opravdu není pro každého.

Obrázky do skla

„LikeFoto představuje spojení kaleného skla a fotografie. Obrázek se natiskne na speciální fólii a jednoduše zapeče, odborně řečeno zalaminuje pod sklo,“ vysvětluje Ing. Aleš Rychetský, manažer projektu. „Kromě odolného skla a barev s UV filtrem je součástí i háček na zadní straně.“ Nabízejí se čtyři rozměry standardně, plus velikost na přání, takže z fotografií vytvořit libovolnou sestavu. Třeba jako dárek pro babičku.

Nevidíš, ale slyšíš

Společnosti Bang & Olufsen a Origin Acoustics mají slogan, který praví, že hudba zní nejlépe, když je ukryta před našimi zraky. Zákazníky jím přesvědčují, aby si koupili jejich reproduktory a zabudovali je do stropu či stěn bytu. Slogan je nadsázka, samozřejmě, jestliže se ale rozhodneme reproduktory zanořit do něčeho pevného, nemůžeme použít obyčejné, které vyjmeme z bedýnky, neboť ke kvalitě zvuku přispívají právě i ty bedýnky. Proto saháme po reproduktorech speciálních. Nejdříve si ovšem musíme vyjasnit, jak k reproduktorům přivedeme kabely, jak je silná stěna, je-li sádrokartonová, zda nebude drnčet, anebo i to, zda zvuky neproniknou do sousední místnosti. Ale když se to tak vezme, tento typ reproduktorů by měl jít namontovat do čehokoliv.

Chytrá jako zásuvka

Můžeme ji mobilem nebo tabletem ovládat přes webovou aplikaci a Bluetooth. Jakýkoliv elektrický spotřebič, jehož zástrčku do ní zasuneme, pak budeme moci vypínat nebo zapínat na dálku, případně naprogramujeme, aby tak činila. A můžeme být i v jiném městě, respektive kdekoliv, kde se lze připojit k internetu. (Rozžínat a zhášet světla, aby to vypadlo, že jsme doma, v předstihu spustit varnou konvici apod.). Zásuvka změří i aktuální spotřebu energie. Jmenuje se Awox SmartPLUG a označuje se přívlastkem chytrá či inteligentní. Mezi námi, co chytrého či inteligentního je na vykonávání příkazů? Ale budiž, když nám zásuvka bude dělat radost, má smysl.