Co lepšího vás může večer čekat, než útulný domov prostoupený oblíbenou vůní. Vhodně zvolená vůně doplní domácí atmosféru, uvolní tělo i mysl, navodí pocit pohody. Řešení najdou milovníci svíček i ti, kdo mají z otevřeného ohně doma obavy. Způsobů jak provonět byt je hned několik.

Svíčky, tyčinky a aroma lampy

Vonné svíčky nejrůznějších vůní a barev jsou dosti vyhledávané a často používané, oblíbené jsou také jako dárek. Vybírejte raději svíčky ve skle, případně si pořiďte dostatečně velký podstavec, který zabrání případnému rozlití vosku. Před prvním zapálením zkontrolujte knot, měl by dosahovat výšky 3 až 5 mm. Optimální výšku plamene průběžně kontrolujte a upravujte, svíčky s příliš dlouhým knotem čadí a kouří. Svíčku nenechávejte nikdy hořet bez dozoru a při odchodu z místnosti ji raději sfoukněte. Rychlejší a intenzivní šíření vůně zajistí vonné tyčinky. Do podstavce umístěte tyčinku vybraného aroma a zapalte. Vůně se do ovzduší dostane velmi záhy, ale po vyhoření tyčinky dlouho nevydrží. Pálení tyčinek nevyhovuje každému, citlivější jedince může jejich kouř nutit ke kašli, dráždit dýchací cesty nebo způsobovat slzení očí. Aroma lampa se svíčkou naopak uvolňuje vůni postupně a decentně. Vyzkoušejte některý s esenciálních olejů s výtažky z bylin, květů, koření či ovoce a příjemná vůně vás přenese na louku plnou květin či do tropického lesa.

Přirozené uvolňování vůně

Koncentrovanou vůni esenciálních olejů si užívejte i bez hořícího plamene v bytě. Poslední dobou se dostávají do popředí zájmu různé aroma difuzéry. V nejjednodušší podobě jsou tvořeny zásobníkem na vonnou esenci, do nějž jsou vloženy dřevěné, obvykle bambusové tyčinky. Ty postupně vstřebávají vůni ze zásobníku a uvolňují ji do okolí. Pro difuzér vyberte místo, kde optimálně proudí vzduch a vůně se tak rozptýlí do většího prostoru. Pokud se vám zdá vůně málo intenzivní, zvyšte počet tyčinek v nádobě a pravidelně je jednou týdně otáčejte. Jemně provoněný byt vykouzlí i trocha éterického oleje nakapaného do různých odpařovacích nádob na topení nebo na destičku z neglazované keramiky.

  • Způsobů jak provonět byt je více, vyzkoušejte nejrůznější sáčky se sušenou kůrou či bylinkami, vonné gely a domácí osvěžovače. Jestli se doma těšíte z pot-pourri, ale nevoní už jako dřív, stačí ji pokapat vonným olejem a vůni tak oživit.

Ze zásuvky

Trvalého a bezpečného provonění bytu dosáhnete i pomocí elektrického difuzéru nebo aroma lampy. Difuzér vytváří z vody a esenciálního oleje bez zahřívání jemnou mlhovinu a rozptyluje ji do místnosti. Provoní rychle a účinně i větší prostory, intenzitu uvolňování vonné esence lze regulovat, vypínají se automaticky nebo po nastavené době. Snadno si tak množství vůně přizpůsobíte aktuálním požadavkům. Navíc jsou difuzéry vyráběné v mnoha podobách, neotřele tvarované i nápaditě podsvícené a vytváří zajímavý interiérový doplněk. Elektrické aroma lampy naproti tomu zahřívání využívají, účinkem tepla se v nich rozpouštějí voskové náplně a vonné látky se uvolňují do ovzduší. Po vypnutí aroma lampy vosk ztuhne a lze ho opakovaně rozehřívat. Dražší přístroje jsou vybaveny časovačem a odpadá nutnost nádobu po každém použití čistit.

Katalytické lampy

Velmi hezkou dekorací a zároveň účinný způsob jak zlikvidovat nepříjemné pachy a navodit libé aroma představují katalytické lampy. Toto zařízení není žádnou moderní novinkou, první lampy byly používány už koncem 19. století a velký rozkvět zažily i v našich končinách, nejoblíbenější byly během třicátých let minulého století. Základem lampy je kahan, knot a nádoba na náplň, kterou tvoří směs alkoholu, vody a vonné esence. Po zapálení se lampa nechá 2 až 3 minuty hořet, poté se plamen sfoukne a kahan překryje ozdobným víčkem. Lampa přitom nadále uvolňuje vůni.