Půdní vestavba nabízí atypický prostor, který láká rozlehlostí a neopakovatelnou atmosférou. Můžete uzpůsobit podle svého a rozvrhnout si jednotlivé dispozice, vytvořit originální bydlení a realizovat romantické představy. Byt na půdě má své pro i proti a je nezbytné mnoho věcí předem důkladně rozvážit.

Netypický prostor

Bydlení v podkroví má vždycky romantický nádech. Střešní okna, přiznané trámy, trubky vedené viditelně po zdech, neomítnuté cihlové stěny, to vše doladí celkovou atmosféru bytu. Přesto, že půda proměněná na byt bývá většinou rozlehlá, lze ji snadno rozdělit na více funkčních místností pomocí příček, závěsů či dveří. Nezapomeňte ale, že dost prostoru ukrojí šikminy střechy. Zóny určené pro aktivní činnosti orientujte do míst, kde je strop nejvyšší. Do prostor, kde šikminy už trochu překážejí se hodí odpočinkové zóny s pohovkou, sedacími vaky či křesly. Nejnižší bod stropu se dá skvěle využít pro skříně, police a další úložné prostory, které ušetří další místo. Naopak zvažte umístění postele pod skosený strop. Při vstávání se téměř jistě občas uhodíte do hlavy, což není nic příjemného.

Nábytek na míru

Právě netypické dispozice bytu představují oříšek při jeho zařizování. Chcete-li využít podkroví co nejefektivněji, neobejdete se bez nábytku na míru. Šatní skříně, police na knihy i postele respektující sešikmení střechy umožní pohodlné využívání bytu bez hluchých míst. Nábytek na míru, který přesně zapadne do vymezeného prostoru ale přijde daleko dráž, než levnější kousky ze sériové výroby. Běžný nábytek si můžete dovolit pouze ve velkých místnostech, kde opomenutí šikmin a rohů tolik nevadí.

Nadbytek slunce i úniky tepla

Jedním z klíčových témat pro obyvatele půdního bytu je hospodaření s energií. Orientace bytu přímo pod střechou vede k přehřívání prostor v létě a snadnějším unikům tepla v zimě. Proto je nezbytné počítat s nákladným zateplením. Na zvážení je i pořízení klimatizace, pod střechou se v létě teploty snadno vyšplhají tak vysoko, že pouhé větrání nestačí zajistit komfortní podmínky. Navíc počítejte s nutností vybavit okna vhodným zastíněním, které nadbytek slunečních paprsků zachytí a nedovolí jim přehřívat vnitřní prostory.

Okna do půdy

V podkroví přicházejí ke slovu hlavně střešní okna. Volte raději větší počet menších oken, aby světla bylo dostatek a dalo se s ním dobře pracovat. Velkorysé osvětlení vnitřních prostor je více než žádoucí, jinak bude půda působit tmavě a neútulně. Kromě střešních oken zabudujte i klasická svislá, oceníte je hlavně v zimě, když napadne sníh. Zajímavým řešením je i vybudování terasy, která nabídne zasklené svislé plochy. Oblíbené jsou také světlovody, které dokáží osvětlit tmavší prostory, kam se jinak přirozené světlo nedostane. Nezapomeňte, že okna propouští nejen sluneční paprsky, ale i hluk. Proto kromě zastínění nezapomeňte na vhodné odhlučnění. Romantické bušení deště na okno se může rychle změnit v noční můru, pokud vás noční lijáky nenechají vyspat.

Kouzla s barvami

Členitost prostoru svádí k použití různých zajímavých barevných odstínů při výmalbě a zařizování bytu. Čarování s barvami přitom dovede opticky zvětšit malé prostory, funkčně rozdělit velkou místnost i zamaskovat zkosení stěn. Přestože podkroví bývá rozlehlé, ukrajuje mu z prostoru sešikmení stěn. Proto se do půdních bytů hodí světlejší barvy v pastelových odstínech, které prostor vzhledově nafouknou. Kombinace kolmé stěny vymalované sytější barvou a světlé šikminy zase pomohou s optickým rozšíření místnosti v její užší horní části.