Způsobů, jak vylepšit obývací pokoj jistě existuje celá řada. Vtip je v tom, udělat to s minimálními náklady a s maximálním využitím vlastních nápadů a tvořivosti.

1. Udělejte místnost vzdušnější, vyhoďte nepotřebné staré krámy a dejte prostor vzduchu a jeho proudění. Nepřehlcujte místnost zbytečnostmi.

2. Vyrobte si vlastnoruční designové svítidlo - naprosto originální kousek, který nebude mít nikdo jiný. Využijte například zbylé odřezky dřeva, udělejte si drhaný potah na lustr nebo lampu.

3. Namalujte si vlastní abstraktní obraz v barvách, které vám nejvíce sednou, a které skvěle padnou vašemu obývacímu pokoji. Projevte naplno svůj talent a realizujte se v tom, co vám přináší radost anebo v tom, co je vaším dlouholetým koníčkem.

4. Oživte místnost zajímavým květinovým aranžmá vytvořeným z vlastnoručně vypěstovaných květin na vaší zahradě. Aranžmá pravidelně obměňujte podle ročního období a podle právě kvetoucích rostlin.

5. Přemalujte pouze jednu ze zdí obývacího pokoje na jinou barvu, ideálně na kontrastní. Uvidíte, jak taková změna promění vzhled celé místnosti. A navíc za barvu na jednu stěnu neutratíte moc peněz.

6. Používejte častěji slavnostní ubrus, který jste si zakoupili už tak dávno a nyní leží nepoužitý ve skříni. Prostřete si slavnostně každou neděli v obývacím pokoji a vychutnejte si nejen atmosféru spojenou s konzumací skvělého pokrmu, ale i přítomnost osob, které máte rádi. Stolujte celá rodina pohromadě alespoň jednou v týdnu.

7. Požádejte přátele, zda nemají nějakou pokojovou květinu, které by se rádi zbavili a poskytněte jí domov ve svém obývacím pokoji. Zeleň vždy oživí jakoukoli místnost. Nemusíte ze svého obývacího pokoje vytvořit zrovna džungli, abyste se v něm cítili dobře. Postačí vyčlenit menší prostor, důležité jsou detaily, struktura rostlin, nápaditost při volbě květináčů nebo poliček, na něž budete rostliny umisťovat.

8. Ušijte si nové potahy na polštáře nebo upleťte zajímavý přehoz přes pohovku. Pohovka s novým potahem nebo přehozem bude vypadat jako nová a zvlášť, když bude vybavená sadou polštářků různých barev nebo vzorů.

9. Dodejte starému nábytku lesk a třpyt, blýskněte se citem pro detail a využijte například lesklou lepicí pásku nebo lesklý barevný nátěr.

10. Milujete ruční práce? Pak byste si měli vlastnoručně vytvořit příjemný kobereček před křeslo či pohovku. Kobereček místnost zútulní a dodá jí hřejivý pocit. Využít můžete metodu patchwwork, háčkování, pletení nebo tkaní.

11. Neodmítejte nápady domácího kutila a udělejte ve svém obýváku prostor pro jeho nápady. Ať už to bude nová stolní lampa, nová knihovna, konferenční stolek, stojan na květiny anebo zásobník na časopisy, udělejte pro ně čestné místo a vystavte je.

12. Neopovrhujte secondhandy. Často se v nich objeví i zcela nové kousky, které se prostě třeba jen rozměrově nehodily. Soustřeďte se na výběr záclon a závěsů, neboť jsou to právě ony, které často obývacím pokojům dominují. Za pár korun tak můžete doma docílit dokonalé proměny vašeho obývacího pokoje.