Základem pro výrobu kávy jsou zcela vyzrálá semena stálezeleného keře kávovníku (Coffea). Pro svoji oblibu je dnes rozšířen téměř po celém světě v tropickém pásu Jižní a Střední Ameriky, Afriky, Madagaskaru a Asie. Ačkoli se jedná o poměrně rozsáhlý rod čítající bezmála 90 druhů, mezi hospodářsky nejvýznamnější řadíme kávovník arabský (Coffea arabica) a tzv. robustu (Coffea robusta).

Sklizeň kávy

Kávovníky dorůstají až do pětimetrové výšky, světlé větve nesou lesklé, tmavě zelené listy. Během vegetace se na rostlině objevují shluky drobných květů, po odkvětu se na rostlinách vytvářejí plody, zprvu zelené, později červené, které v sobě ukrývají dvě semena.

Ta se po sklizni suší na plném slunci a poté následuje tepelná úprava pražením. Při této tzv. suché cestě nedochází k selekci nedostatečně vyzrálých, případně poškozených zrn. Druhou metodou je tzv. mokrá cesta, kdy nekvalitní semena vyplavou na hladinu, a jsou tak vyloučena z dalšího zpracování.

Síla kofeinu

Kofein, který v sobě semena ukrývají, neslouží jen konzumentům, ale chrání rostlinu před býložravci, protože je pro ně toxický. Na druhou stranu housenkám některých tropických motýlů chutná. Kávovník se do plné sklizně dostává za tři až pět let po výsadbě, na plantážích se dožívá 50 – 60 let, ale občas jsou k vidění i stoleté rostliny.

Účinky kávy byly popsány v devátém století, kdy si jeden pastevec všiml svých koz, které byly po požití plodů kávovníku mnohem aktivnější. I my dnes využíváme výhod, které nám kofein poskytuje. Patří mezi ně:

  • povzbuzující účinky
  • močopudné účinky
  • podpora vylučování žaludečních a žlučníkových šťáv
  • snížení svalové únavy
  • přidává se do léků tlumících bolest a horečku
  • používá se jako protijed při otravách alkoholem, narkotiky a jinými drogami

Na druhou stranu se však při nadměrné konzumaci můžeme setkat s negativními reakcemi našeho organismu. Může se objevit celkový neklid a nervozita, poruchy trávení, nepravidelnost srdečního rytmu. Při vysoké (více než šest šálků denně) a pravidelné konzumaci může v některých případech dojít i k rozvoji ischemické choroby srdeční či infarktu.