Pro milovníky krokusů

Vyzdobte si okno, parapet či poličku krokusy z filcových ústřižků… Doplníte-li je mechem, budou vypadat jako živé, navíc si jich pomocí drátku a tavné pistole můžete vytvořit, kolik jen chcete!

CO BUDETE POTŘEBOVAT?

✱ pevnější filc světle fialové pastelové barvy ✱ tenčí filc světle oranžové barvy ✱ kousek zeleného filcu ✱ květináč ✱ aranžovací hmotu na květiny ✱ kousek mechu ✱ drátek ✱ nůžky ✱ kleštičky ✱ tavnou pistoli

JAK POSTUPOVAT?

1. Aranžovací hmotu nařežte podle velikosti květináče a vmáčknete ji do něj, aby pevně držela.

2. Z fialového filcu vystřihněte okvětní lístky krokusů, udělejte je dostatečně dlouhé, protože krokus v podstatě nemá stonek. Na jeden květ budete potřebovat čtyři kusy lístků. Ze světle oranžového filcu vystřihněte obdélníček pro střed, který po jeho delší straně ještě nastříhejte na tenké proužky asi do poloviny délky. Pro každou květinku ještě ustřihněte ze zeleného filcu tři tenounké lístky.

3. Oranžový filc nastříhaný do proužků lehce zakápněte lepidlem z tavné pistole a omotejte kolem konce drátku, abyste z něj vytvořili dovnitř květu pestíky. Vždy dva a dva fialové okvětní plátky potom nalepte dokola po celé délce drátku, nakonec vlepte tři tenké zelené lístky do mezer mezi fialový filc. Drátek zapíchněte do aranžovací hmoty a až budete mít květináček plný květů, zakryjte jej shora mechem.

TIP

Obtížné při tvoření krokusů je snad jen trefit správně tvar okvětních lístků. Zkuste si proto připravit papírovou šablonu.

Nebesky modré modřence

Patří k vašim zamilovaným drobné jarní cibuloviny, jež oslňují barvou jasného nebe, temného moře, ale i čerstvě napadaného sněhu či růžové cukrové vaty? Je-li navíc vaším hobby vyšívání, zkuste si svazeček těchto kvítků vyšít do rámečku, maličký na brož nebo třeba celou záplavu modřenců na velký ubrus.

JAK POSTUPOVAT?

Především si nakreslete modřence na papír. Pokud si na to netroufnete z paměti, najděte si jejich obrázek v knize nebo na internetu a zjednodušte si ho. Pak vypněte vybranou látku do vyšívacího rámečku a opět tužkou na ni předkreslete, co přesně chcete vyšít.

VYSOKÁ ŠKOLA VYŠÍVÁNÍ

Stonky a lístky vyšijte zadním stehem zelenou barvou. Jednotlivá kvítka začněte modrým řetízkovým stehem, na vrcholcích a ve volných místech je doplňte francouzským uzlíkem a v každém květu pár bílými stehy.

TIP

Rámeček, látku i bavlnky zakoupíte pohodlně přes internet.

Něžné sněženky

CO BUDETE POTŘEBOVAT?

✱ bílý krepový papír ✱ křídový fix ✱ lepidlo Herkules ✱ floristickou pásku ✱ šňůrku na zavěšení

Než si sněženka podsněžník (Galanthus nivalis) najde svou cestu sněhem a vykvete, budete si ještě muset pár týdnů počkat. I když… Vyrobíte-li si sněženky z papíru, můžete se z jejich krásy těšit už nyní!

JAK POSTUPOVAT?

1. Připravte si celou roličku krepáku, z níž odstřihněte velkými nůžkami pruh široký asi čtyři centimetry. Odmotejte, odstřihněte a vystříhejte zvlášť krátký proužek se třemi okvětními lístky a pak širší proužek, který smotáte znova do roličky jako střed sněženky.

2. Ze zelené šňůrky vytvořte očko pro zavěšení. Středový proužek zakápněte lepidlem, vložte šňůrku od uzlíku dolů do krepáku a srolujte. Na konci opět zajistěte lepidlem. Roličku obarvěte zeleným křídovým fixem a kolem ní nařaste proužek s okvětními lístky.

3. Přidržte květ prsty a omotejte jej floristickou páskou. Natahujte ji, je pružná a bude sama držet.

4. Hotová kvítka pak zavěste na větvičky nebo borůvčí (zakoupíte v květinářství) naaranžované ve váze.

Tulipány, které neuvadnou…

K nejoblíbenějším jarním květinám patří tulipány, však těchto půvabných cibulovitých rostlin existuje na sto padesát druhů… Ale ty vypalované, vařečkové, které si sami vyrobíte, jen tak někdo ve váze mít nebude!

CO BUDETE POTŘEBOVAT?

✱ wood tool (vypalovačku do dřeva) ✱ dřevěné vařečky různých tvarů a délek

JAK POSTUPOVAT?

Nejprve si na vařečku tužkou načrtněte hrubý tvar květu, stonku a případně listu. Zapněte vypalovačku, vyberte hrot s tenčím koncem a nejprve obtáhněte všechny čáry tužkou, ideálně jedním tahem. Zbytky tužky vygumujte a pomocí krátkých tahů hrotem nebo jen tečkováním tulipán vystínujte. Dá to práci, buďte s vypalovačkou opatrní, dávejte si pauzy. Ale na výsledek budete pyšní!

Zdroj: www.tvorive-projekty.cz, whileshenaps.com