Kupodivu tyhle věštecké koláčky vůbec nepocházejí z Číny, i když se právě v čínských restauracích obvykle servírují, ale z Ameriky. Opravdu, jejich popularita začala až tehdy, když je na začátku dvacátého století začaly nabízet kalifornské čínské restaurace. Samozřejmě ty opravdické, pečené z těsta, ne ty naše papírové. „Koláčky štěstí“ neboli fortune cookies se vyrábějí z mouky, cukru, vanilky a sezamového oleje a dovnitř je zapečený papírek s věštbou. Jak jste určitě viděli v některém americkém filmu, často má ta věštba opravdu tajuplnou podobu, něco jako „nadýchaný strom padá vlevo“. Je pak na vás, jak si to vyložíte. S Asií však koláčky štěstí přece mají dost společného. Podobné se podávaly v Japonsku v Kjótu, a tak je tedy do Ameriky přivezli jako svou tradici japonští přistěhovalci. Spousta z nich se pak hlásila o slávu toho, kdo je začal jako první v novém domově nabízet. Jedním z nich byl zahradní architekt Makoto Hagiwara, který měl po skončení světové výstavy v San Francisku na starost další využití tamní čajové zahrady.

1.Z papíru na origami vystřihněte kruh.

2.Vybraná přání a citáty natiskněte nebo napište do řádků na papír formátu A5 a vystřihněte proužky široké asi centimetr. Proužek vložte dovnitř kruhu tak, aby jeden nebo oba konce vyčnívaly.

3.Opatrně kruh přepulte a uprostřed trošku zmáčkněte. Pak ho otočte o 180 stupňů a palcem vmáčkněte kulatý přehyb do středu směrem ke slepené části a zároveň kraje ohybu tlačte k sobě.

4.V místě dotyku je slepte lepidlem na papír Herkules.

5.Hotová štěstíčka narovnejte třeba do ozdobné papírové krabice.

6.Pokud budete potřebovat inspiraci na věštby a přání, najdete je od nás zdarma ke stažení na eshop.kreativ.cz v části Návody a šablony.

Další sváteční nápady najdete ve speciálním vydání časopisu Kreativ Vánoce.

Zdroj: Časopis Kreativ