Domácí výroba surovin bývá čím dál tím víc populární, jelikož má hned několik výhod. Sami si určujete, jak bude výsledný produkt chutnat a zároveň víte, že se v něm nebudou vyskytovat žádné chemikálie. Doma si můžete mimo jiné vyrobit i máslo, které vám jednoduše stluče sama pračka. Jak na to?

Nevěříte, že obyčejný přístroj na praní prádla dokáže stlouct máslo? Ve videu na YouTube, na kanálu ao.com se můžete přesvědčit o opaku:

Zdroj: Youtube

Se smetanou do PET lahve

Na výrobu másla si připravte čistou a nepoškozenou PET lahev, 30% smetanu na šlehání, sůl, potravinovou fólii, tenisku a povlak na polštář. Nejdříve nalijte smetanu do plastové lahve a osolte dle chuti. Aby z lahve nic nevyteklo, pro jistotu překryjte hrdlo potravinovou fólií, a až poté uzavřete víčkem. Připravenou smetanu v lahvi vložte hrdlem do tenisky, kterou uložte do povlaku na polštář.

Pračka jako stroj na výrobu másla

Takto přichystanou a zabalenou smetanu vložte do bubnu pračky, která z ní vykouzlí jemné máslo. Stačí pouze nastavit studený cyklus s rychlým odstřeďováním, u kterého dosahuje teplota vody nanejvýše 30 °C. Nemusíte se ani bát, že by smetana vytekla, a proto lze prát společně se špinavým prádlem. Jakmile program skončí, vyndejte PET lahev i s hotovým máslem, které můžete přendat do vhodnější nádoby.

Lepší chuť bez chemie

Pokud porovnáte domácí stlučené máslo s kupovaným, nebudete ani věřit, jak rozdílnou mají chuť. Oproti tomu z obchodu je domácí máslo lehčí, voňavější i sladší. Přestože kupované máslo vydrží také poměrně dlouhou dobu, u domácího tomu tak není, jelikož neobsahuje žádné chemické látky, které by čerstvost prodlužovaly. Je proto dobré zkonzumovat máslo během několika dní od stlučení.

Šlehání a hnětení

Mimo pračky můžete vyrobit domácí máslo rovněž za pomoci šlehače. Smetanu na šlehání nejdříve lehce zahřejte na 10-12 °C, a poté ji přelijte do šlehače, který jste předtím celý, i se šlehacími metlami, řádně vyčistili vroucí vodou. Smetanu nechte šlehat do té doby, dokud se nevytvoří máslo a podmáslí. Jakmile se tak stane, podmáslí slijte a máslo začněte hnít hákem. Pokud se uvolní další podmáslí, jednoduše ho slijte a zbytek vypracujte do typické podoby másla, které následně uchovávejte v lednici.

Ochucené máslo

Předtím, než dáte hotové máslo do lednice, ho můžete ještě ochutit různými ingrediencemi. Kromě soli lze přidat také česnek, různé koření či bylinky, které máte v oblibě. Ještě měkké máslo tak smíchejte se zvolenou surovinou, a poté uložte do lednice. A co se vzniklým podmáslím? Připravte z něj lahodné kakao, jenž si zamilují děti i dospělí!

Související články

Zdroje: blesk.cz, aazdravi.cz, kucharkaprodceru.cz