V domácnosti se voskované ubrousky uplatní jako náhrada všudypřítomných plastových a jednorázových obalů. Jejich výroba je snadná, nepotřebujete žádné neobvyklé suroviny ani vybavení. Zabalíte do nich potraviny skladované v ledničce, pečivo i svačiny na cestu. Zároveň jejich používáním prospějete přírodě, snížíte množství odpadu a plýtvání surovinami. Pokud se snažíte o zero waste domácnost, vadí vám plasty nebo jednoduše rádi něco tvoříte, zkuste právě voskované ubrousky. Pěkně zabalené barevné voskované ubrousky jsou také perfektním dárkem pod stromeček pro rodinu i přátele.

Jak si vyrobit voskované ubrousky

Pro výrobu voskovaných ubrousků vám stačí pouze bavlněná látka, včelí vosk, pečící papír, nůžky a zdroj tepla (žehlička nebo trouba). Skvělé je, že nic nemusíte kupovat, dobrou službu odvedou zbytky látek z použitého oblečení a včelí vosk ze starých svíček. Ale i pokud budete nuceni koupit vosk či látku, vyjdou vás ubrousky daleko levněji, než už hotové kupované. Takové stojí klidně sto korun i více za kus, záleží na velikosti. Ručně vyrobené ubrousky z pěkně vzorované látky jsou zároveň velmi hezkým a originálním dárkem.

Látka

Látku zvolte libovolné barvy a vzoru, recyklujte klidně staré povlečení, košile či tílka. Ubrousek z hezky barevné a vzorované látky bude působit vesele a příjemně. Vhodné nejsou jen úplně bílé kusy látek, včelí vosk materiál zabarví do žluta, což nemusí každému vyhovovat. Na příliš tmavé látce se zase hůře rozpoznává, zda se vosk dostatečně vpil. Důležité je, aby látka nebyla ani příliš slabá (ubrousek by byl příliš tenký), ani těžká a silná (materiál vpije hodně vosku a ten se při ohýbání bude lámat). Vhodné jsou tenké materiály s gramáží ideálně mezi 110 až 120 g/m2. Látku si nastříhejte na požadovaný rozměr a tvar. Kraje není třeba začišťovat, díky vosku se látka nebude třepit. Případně použijte entlovací nůžky, které párání zamezují. Ubrousky budou mít navíc zajímavě tvarovaný okraj.

Včelí vosk

Použitý vosk by měl být čistý, neparfémovaný a nebarvený. Pro tento účel je nejvhodnější čistý včelí vosk. Dá se zakoupit na internetu v různých formách (pecičky (granule), kostky, pláty, hrudky), případně ve včelařských obchodech nebo přímo od včelaře. Zdrojem včelího vosku může být klidně i svíčka, kterou máte doma a ještě jste ji nestihli vypálit. Čistý vosk si předem nastrouhejte na jemno. Pláty se dají pouze nalámat v ruce, drobné pecičky můžete použít tak jak jsou.

Postup

Při výrobě ubrousků se vlastně bavlněný materiál napouští voskem. Výrobní proces zahrnuje jen dva kroky, vosk je třeba rozehřát a dostat do látky. Toho docílíte třemi různými způsoby.

Zapékání v troubě

Na plech umístěte pečící papír a na něj dejte ubrousek, posypte ho nastrouhaným voskem. Vosk rozložte rovnoměrně, podobně jako když se posypává koláč drobenkou. Na 10 cm2 látky potřebujete asi 5-6 g vosku. Takto připravený ubrousek vložte do trouby rozehřáté na 150 °C. Pozorně sledujte, za několik minut by se měl vosk rozehřát a vsáknout do látky. V této chvíli už ubrousek vytáhněte, uhlaďte bavlněnou látkou do všech stran a sloupněte z pečícího papíru. Na začátku bude těžké odhadnout, kolik vosku přesně potřebujete. Pokud ho dáte málo, jednoduše přisypte další a dejte znovu do trouby. Velké množství vosku případně odsajete dalším ubrouskem.

Žehlení přes pečící papír

Na žehlící podložku položte silnější látku, které nebude vadit znečištění voskem. Poté na ní umístěte ubrousek posypaný voskem vložený mezi dva pečící papíry. Zažehlujte žehličkou nastavenou na nízkou teplotu, bez parního programu. Díky teplotě se vosk rozpustí a tlak žehličky ho rozetře po celé ploše ubrousku.

Nanášení vosku štětcem

Ve vodní lázni si rozehřejte vosk a udržujte ho stále teplý. Na vhodnou podložku (klidně plech s pečícím papírem nebo kus kartonu) položte ubrousek a štětcem nabírejte roztavený vosk, který budete po ubrousku roztírat. Vosk ale velice rychle tuhne, možná budete muset po natírání nechat ještě vosk rozpustit v troubě, aby rovnoměrně vsákl. Počítejte s tím, že štětec nebudete moci už na nic jiného použít, bude zanesený voskem.

Voskované ubrousky vydrží mnoho let

Hotové ubrousky použijete nejen na svačinu, ale všude tam, kde by se jinak hodila potravinová fólie, alobal nebo plastový sáček. Zabalíte do něj nezkonzumované jídlo, které ukládáte do lednice, třeba zbytky sýrů, nakrájenou zeleninu či ovoce. Překryjete misku s pomazánkou nebo otevřenou konzervu.

Dostatečně velký ubrousek ochrání před osycháním klidně celý plech koláče nebo bochník chleba. Možností je spousta, ubrousek je ohebný, ale zároveň nepropouští vlhkost. Nehodí se snad jen k balení syrového masa. Po použití ubrousek pouze opláchněte vodou nebo očistěte vlhkým hadříkem, nechte volně uschnout. Nepoužívejte čistící přípravky, nesušte na topení ani nepokládejte na žádný zdroj tepla. Po čase se používáním ztrácí vosková vrstva, proto je dobré ji obnovit. Takto vám budou ubrousky sloužit celá léta. Skladujte je nejlépe rozložené, případně stočené do ruličky.