Ke generálnímu úklidu se hospodyňky odhodlávají párkrát do roka, vypucovat celé bydlení není jen tak, zabere to spoustu času. Naštěstí existují vychytávky, díky nimž bude celý proces mnohem efektivnější a rychlejší. Pojďte se na ně podívat.

Vysavač, král úklidu

Mít dobrý vysavač, je základ. Na tom se asi shodne většina hospodyněk. Vysavačem nevěnujete péči jen podlaze a třeba pavučinám v rohu u stropu místností. Tento pomocník se dá využít ještě efektivněji.

Vysavač vyčistí pračku

Například jej můžete využít při čištění pračky, ve které se zachytily nejrůznější žmolky z prádla. Jednoduše při vysávání podlahy v koupelně sejměte nástavec z vysavače a vysajte buben pračky. Nezapomeňte kvůli bezpečnosti nejdřív vytáhnout pračku ze zásuvky.

Vysavač jako osvěžovač vzduchu

Vysavač můžete využít i jako pojízdný osvěžovat vzduchu. Nasypejte do nádobky na prach pár avivážových perliček a vysávejte, jak jste zvyklí. Díky vzduchu, který během vysávání strojem proudí, se perličky krásně rozvoní a provoní vám celou místnosti.

Trik se silonkou a vysavačem

Skvělý pomocník je vysavač i v případě, že nemůžete najít druhou náušnici nebo se vám po místnosti rozkutálela jiná cenná drobotina. V takovém případě na hubici vysavače natáhněte starou ponožku nebo silonku a jednoduše vysajte vytipovaná místa. Díky silonce cennost hubice nenasaje, ale rychle najde.

Káva a čaj nejen o páté

Pokud potřebujete vyčistit skleněné povrchy, než sáhnete po chemických prostředcích, zkuste to nejprve s čajem a kávou. Díky kyselinám, jež jsou ve studené kávě a čaji obsaženy, se zbavíte skvrn a šmouh raz dva.

Mléko na rohožky

Možná vás to překvapí, ale k očistě domácnosti lze velmi dobře využít i mléko. Konkrétně pokud zápasíte s vyčištěním slaměné rohožky. Tu nejprve vykartáčujte, pak ji věnujte péči hadříkem namočeným v mléce. Bílá tekutina slámě dodá chybějící lesk a zanechá ji vláčnou. Nakonec rohožku osušte a ve finále vysajte, bude jako nová.

Všestranný citron

Snad nejvšestrannějším pomocníkem kromě octa a jedlé sody je citron a šťáva z nej. Pro někoho je rozkrojená půlka citronu po vymačkání šťávy jen adept na vyhození do koše, věřte ale, že dužina vám má ještě hodně co nabídnout. Můžete jí přejet vodovodní baterie u dřezu i místa, kde se drží vodní kámen. Díky kyselině citronové kámen povolí a postačí, když jej pak setřete vlhkou houbičkou.

Na mikrovknu je citron jako ďas

Citron pomůže i k dezinfekci a provonění mikrovlnné trouby. Dejte pár plátků citronu do misky s vodou do mikrovlnné trouby a zapněte na pár minut na nejvyšší výkon. Z kuchyňského pomocníka tak bleskurychle zmizí nepříjemné pachy a bude stačit útroby mikrovlnné trouby už jen vytřít čistým hadříkem. Citronová šťáva bude slušet i oknům nebo jiným skleněným plochám. Pomáhá odstranit šmouhy, dešťové kapky a rozpouští mastnotu.

Na další tipy, jak si usnadnit úklid pomocí domácích čisticích prostředků, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Související články

Zdroje: youtube.com, adbz.cz, liskamazana.cz, www.nabytek-elegance.cz, m.magazinplus.cz