Zasněme se tedy všichni společně nad tím, jaký by mohl být váš nebo náš vysněný dům, co mu nesmí chybět a bez čeho se v něm naopak obejdeme.

Pozemek s výhledem do okolí

Představme si dům, jakkoli velký, zasazený do prostorné zahrady končící až na obzoru, kde zahrada volně přechází v les. Občas je zde možné pozorovat srnky a za letních večerů se tu objevují celé rodiny světlušek a hrají svá večerní světelná představení. Okolo domu velká zahrada, kde si každý najde kout pro sebe a psi mohou běhat a radostně aportovat míčky a v zimě se válet ve sněhu. Na zahradě už stojí, nebo spíš visí stromový domek pro děti, umístěn ve větvích mohutného kaštanu nebo dubu.

A nyní dům samotný

Základem vysněného domu je v prvé řadě kvalita a design. Velmi vzdušný a prostorný, elegantně vyhlížející dům, kde jsou charakteristické prvky z masivního dřeva. Jeho základnu lemuje spousta obrovských oken, která dávají hodně přirozeného denního světla. Dřevo a světlé nejlépe bílé stěny, zajímavé stropní podhledy, neobvyklé členění prostoru tvoří jeho nedílnou součást. Fantasticky vypadající netradiční prvky, které jsou spojeny se samotnými prostory. Základem vysněného domu je přestavěná stará stodola, nebo statek a k němu přiléhající seník, který dal základ nově vzniklé sušárně bylin.

Tepelná pohoda v létě i v zimě

Na oknech exteriérové rolety, které zamezují průchodu přemíry žhavých slunečních paprsků dovnitř v období úmorných veder. Jinak budou rolety vytažené a okna poskytnou maximum přímého slunečního svitu. A hlavně: už nikdy žádné záclony! Dům, který nás v létě ochrání před horkem a v zimě bude příjemným hřejivým útočištěm. Mít tak možnost a dát přednost větráku před klimatizací. Využít toto nejjednodušší a nejlevnější řešení, které se navíc může stát zajímavým dekoračním prvkem, nebo dát přednost podlahovému vytápění a výkonným podlahovým ventilátorům. V zadní části domu je velká zimní zahrada s okny orientovanými k louce a lesu. V ní se bude skvěle dařit všem pokojovým rostlinám i sbírce orchidejí.

Masiv jako sjednocující prvek

Spojovacím prvkem celého interiéru je spousta masivního dřeva, kde jen to bude možné, na stropech přiznané trámy, v kuchyni dubový stůl, dřevěné schodiště i zábradlí spojující přízemí s prvním patrem a podkrovím.

Knihovna plná literárních skvostů

Ve vysněném domě rozhodně nesmí chybět prostorná knihovna plná nádherných historických i moderních knih. Sousedé by se sem scházeli a půjčovali si takové, které je zajímají. V jednom z jejích rohů mohutné kožené křeslo po pradědečkovi. Knihovna jako ideální místnost, kde si moderní styl podává ruce s tradicí. U velkého francouzského okna je pohodlné měkce polstrované odpočivadlo, další příjemné místo v knihovně, kde se dá zašít a hezky uvelebit s oblíbenou knihou v ruce.

Designová kuchyně s jídelnou

Také považujete funkčnost kuchyně za prvořadou? Místo, kde se pravidelně alespoň 3 x denně scházejí všichni členové rodiny a společně zasedají ke stolu. Pochopitelně k mohutnému a masivnímu stolu. Jako správná kuchyň má i tato dostatek úložného prostoru pro všechny nezbytnosti. Prostorná, světlá kuchyňská část je propojena s jídelnou. Pod kuchyňskou linkou zabudovaná myčka na nádobí, uprostřed pracovní části praktický kuchyňský ostrůvek. Podlaha jak jinak než dřevěná, ze starého vyšisovaného dřeva.

Plně funkční podkroví

V podkroví perfektně vybavená pracovna s výhledem na ten nejkrásnější kvetoucí záhon na zahradě a s východem na horní terasu s pohodlným posezením. V další místnosti v patře ateliér na malování s velkým masivním dřevěným stojanem a pochopitelně nezbytným inspirativním výhledem do krajiny.

Koupelna pro každého a kdykoli

Neméně důležitá je prostorná koupelna, nebo raději dvě až tři, aby nikdo na nikoho nemusel čekat, až se uvolní. A na léto na zahradě pochopitelně i venkovní sprcha. Venkovní bazén by mohl být vyhřívaný, nebo ke zvýšení teploty vody pomůže zastřešení bazénu a nebo dáváte přednost přírodnímu biotopu za domem?

Třešnička na dortu, čí spíše v domě

Designové rádio do zdi pro dokonalé ozvučení místností. Dá se realizovat v rámci elektroinstalace. Internetové rádio s wifi. Do stropních podhledů umístěné silnější reproduktory. Ať hudba zní!

Možná je ale váš vysněný dům úplně jiný. Třeba vypadá jako domy v Midsomeru s doškovou střechou, nebo jako hobití nora zasunutá pod úroveň horizontu nebo vaši představu o ideálním bydlení splňuje mobilní dům. Každopádně nepřestávejte snít o svém bydlení a pro začátek si svůj vysněný dům třeba nejprve namalujte, vytvořte v některém z 3D konstrukčních programů nebo vymodelujte. A také spořte, abyste se mohli v budoucnu těšit ze splnění svého velkého snu.