Žebříkové typy nástěnných radiátorů

Žebříkové typy radiátorů jsou obzvlášť oblíbené. Slouží zároveň i jako sušáky nebo věšáky. Trh je jimi dobře zásoben. Najdete zde levné typy jednoduchého vzhledu, ale i designová topná tělesa, u nichž je cena často i několikanásobně vyšší. Cenu ovlivňuje nejen design, ale také výrobní materiál. Obecně se dělí na elektrická, teplovodní připojená k centrální topné soustavě a na topidla kombinovaná.

Elektrické radiátory mají soustavu trubek naplněnou vodou, nemrznoucí kapalinou, nebo olejem. Náplň je zahřívaná topným tělesem umístěným uvnitř radiátoru. Radiátor může být připojen do běžné elektrické zásuvky, nebo odborně zabudován napevno do systému vedení elektrické sítě pod omítkou. Manuální nebo regulovatelný termostat zajišťuje regulaci teploty. Nastavíte-li si předem požadovanou teplotu, automatická regulace spustí vyhřívání koupelny podle nastavených hodnot.

Designové radiátory

U extravagantních nebo minimalisticky tvarovaných designových topidel již nelze počítat s tím, že na nich budete dosoušet ručníky, ale zato zcela jistě oceníte jejich netradiční vzhled. Mnohá designová topná tělesa lze umístit do prostoru, a tak pomocí nich můžete v koupelně oddělit intimní prostor, nebo rozčlenit místnost. Takováto tělesa jsou nejen efektní, ale i efektivní. Jimi vydávané teplo totiž není pohlcováno stěnami. Mívají velmi odlišnou podobu, od nejrůzněji splétaných chromovaných trubek, přes tělesa vyrobená ze vzácných dřevin nebo panelů z eloxovaného hliníku až po žebra z ušlechtilé oceli. Na těch nejluxusnějších z nich ani nepoznáte, že se jedná o topidla, uvidíte v nich spíše umělecká díla.

Infračervené teplo

Dřívější forma koupelnových infrazářičů nebyla příliš účinná. Ohřívaly vzduch, který stoupal ke stropu a jejich efektivita tak byla velmi nízká. Navíc provoz těchto infrazářičů byl finančně náročný a ne vždy bezpečný. Současné vyhřívání infra vlnami je založené na jiném principu. Zajišťují ho topné desky, které neohřívají vzduch, ale objekty, v nichž se akumuluje teplo. Vyrábějí se v tak rozličných podobách, že si z nabídky vybere každý. Vypadají často jako nástěnný obraz, prostorové těleso, nebo ploché zrcadlo či deska. Navíc je jejich montáž opravdu snadná. Jednoduše se zavěsí, nebo upevní na stěnu a pro získání energie se zapojí do zásuvky. Navíc vysoušejí zdivo. Teplotu zdi jsou schopny navýšit až o 3 stupně. Optimální vlhkost v místnosti přitom zůstává zachována. Vzhledem k tomu, že netvoří vzdušné proudy, jsou vhodné do prostor, které využívají alergici. Další výhodou je výrazně nižší spotřeba elektrické energie oproti elektrickému topení. Nezabírají velký prostor a díky svému neformálnímu vzhledu mohou v interiéru vytvořit také zajímavou dekoraci.

Teplo od podlahy

Podlahové topení se běžně instaluje nejen v koupelnách, kde probíhá rekonstrukce, nebo v nových stavbách, ale také jej můžeme pořídit dodatečně. Jde to i bez náročných stavebních úprav. Mezi nejčastěji instalované systémy elektrického velkoplošného podlahového vytápění patří topné fólie, topné kabely a rohože. Topné fólie mají své opodstatnění u laminátových podlah. V koupelnách se však více využívají kabely, nebo rohože. Při výběru z těchto dvou možností rozhoduje členitost koupelnové podlahy. V případě, že do prostoru koupelny vyčnívá vana, nebo sprchový kout, je vhodnější použít topný kabel, který může kopírovat jednotlivé tvary. Topná rohož zase poskytne jednodušší a méně pracný způsob instalace v rovných plochách. Topné rohože mají tloušťku okolo 3 mm, tím pádem podlahu příliš nezvýší ani při dodatečné instalaci. Jejich napájení probíhá z elektrické zásuvky a je možné je napojit na termostat.

Jestliže máte celý dům vybaven standardními radiátory, a ty ho celý vytopí dostatečně, stačí proti chladu od nohou instalovat v koupelně topné kabely do flexibilního tmelu pod dlažbou. V tomto případě je pro zateplení postačující příkon do 160 W/m2 a navíc není třeba termostat. Pro vytápění, které je doplňkové a nepřekročí denně dobu tří hodin, se dá využít topná rohož s izolační deskou. Termostat a podlahová sonda jsou však nutností u podlah z laminátu. U nich nesmí teplota překročit 28 °C.

Voda a živý oheň

Doposud nepříliš využívanou, ale velmi lákavou možností je umístění krbu v koupelně. Živý oheň a krásné plameny ve vaší koupelně vytvoříte i bez kouře a komína. Biokrby žádný komín nepotřebují. Jejich topným médiem je směs na bázi alkoholu. Nevznikají v nich žádné saze, jejich provoz je nejen čistý a efektní, ale koupelna se dá s jejich pomocí i příjemně vytopit. To málokdo ví. Mnohé modely biokrbů jsou přenosné, a tak je můžete využít nejen ve své koupelně. V koupelně jistě oceníte možnost mít po ruce jejich dálkové ovládání a podle potřeby tak regulovat velikost plamene. Další výhodou je možnost přidávat do některých topných médií speciální vůně, což má v koupelně své opodstatnění.