Zrcadla mohou být zdobena a zasazena vždy do jiného typu rámu. Jednou může být rám vytvořen z mozaiky, jindy polepen mušlemi, květy lisovanými, nebo vytvořenými z kartonů na vajíčka, či zdobeny vyplaveným dřevem. Jindy rám pouze připomíná paprsky slunce nebo okvětní plátky půvabné květiny.

Vždy je však důležité, aby rám dokonale podtrhl prostředí, do kterého je spolu se zrcadlem zasazen. Nabízí se celá řada způsobů, jak zkrášlit zrcadlové rámy. Od těch složitějších metod, až po ty nejjednodušší, od přírodních materiálů až po ty nejneobvyklejší. Stačí si jen vybrat metodu anebo materiál, který je vám nejbližší, s nímž rádi pracujete, nebo takový, který dokonale podpoří vzhled vašeho interiéru.

Zrcadlo ve tvaru slunce

Nastěhujte si domů zrcadlo, které bude vaším druhým sluncem. Zvlášť v podzimním období se může hodit trocha světla navíc. Přinese vám ho do interiéru zrcadlo v podobě slunce, které je v současnosti považováno za oblíbenou interiérovou dekoraci, a v některých případech doslova za designový kousek. Na výrobu budete potřebovat kulaté zrcadlo bez rámu, dřevěné tyčky k rostlinám o průměru 4 mm se špičatými konci, dřevěnou šatnovou úchytku o průměru 12 cm a k ní vrut, dále tavnou lepicí pistoli a náplně do ní, vrtačku, hmoždinku, brusný papír a malou ruční pilku.

Základ, tedy samotné zrcadlo můžete vyzdobit zlatými paprsky tak, že dřevěné tyčky k rostlinám nejprve nastříkáte zlatou metalickou barvou ve spreji. Zaschlé tyčky pak pomocí tavného lepidla přilepíte na dřevěnou kulatou šatnovou úchytku. Tuto úchytku jednoduše zašroubujete do zdi. Vrut je upevněn přímo v úchytce. Při lepení je třeba dávat zvlášť pozor na to, aby se žádný z paprsků zrcadla neulomil. Špičky dřevěných tyček musí směřovat dovnitř.

Nejdříve přilepte 8 tyček na posledních dvou centimetrech od okraje dřevěné úchytky. Vzdálenost mezi tyčkami by měla být stejná. Vždy dvě tyčky tak budou přilepené naproti sobě. Doprostřed, mezi první nalepené paprsky vlepte dalších osm tyček. Ty by se měly dotýkat ve středu úchytky. Mezery doplňte zbývajícími tyčkami, přitom dbejte na to, abyste vytvořili stejnoměrný vzor paprsků. Jestliže je některá z tyček příliš dlouhá, zkraťte ji pilkou a zabruste její konec brusným papírem. Na takto vzniklý kruh paprsků přilepte kulaté zrcadlo odpovídajícího průměru a po zaschnutí lepidla připevněte zrcadlo opatrně ke zdi.

Zrcadlo orámované přírodninami

Chodíte rádi do přírody a nosíte si odtamtud domů podzimní plody, listy a další přírodniny? Zkuste z těchto darů přírody vytvořit originální rám pro zrcadlo. Pro lepení přírodnin jsou vhodná zrcadla se širokým dřevěným rámem. K polepení můžete využít například miskovité číšky žaludů. Číšky nalepujte na rámeček pomocí tavné lepicí pistole. Použít můžete i vteřinové lepidlo. Postupně pokryjte celou plochu rámu a vše nechejte důkladně zaschnout. Nakonec zakryjte část se zrcadlem a rám i s přilepenými žaludovými čepičkami nalakujte bezbarvým lakem ve spreji. Ten žaludové čepičky na dřevě zafixuje a napomůže v budoucnu ke snazšímu odstraňování prachu z rámu zrcadla. Podobně můžete využít dřevěná kolečka nařezaná z větviček, vyplavené dřevo, nebo kolečka z korkových zátek, případně bukvice.

Přírodní materiály pro zdobení rámů

Z přírodních materiálů se k dekorování rámů zrcadel často používá korek, sisalový provaz, režná lana, vyplavené vybledlé klacíky dřeva s vintage nádechem, proutky zajímavě zbarvených keřů, mušle, mořské hvězdice, oblázky, zajímavě tvarované dřevěné pláty, dokonale opracované samorosty, či zbytky starých pařezů, nebo sušené květiny. Velmi zajímavé rámy mohou vzniknout také z dřevěných trámků, do nichž jsou vysazeny miniaturní sukulenty různý tvarů. Poněkud náročnější metodou je tvorba rámu metodou macramé. Drhané rámy vyžadují dokonalou přesnost při práci a souměrnost vzorů. Jen tak vynikne jejich nezvyklé zpracování.

Umělé materiály na dekorování rámů

Ti, kteří mají rádi vlastnoruční tvorbu, ale přírodní materiály jsou pro ně hůře dostupné, mají také řadu možností. Jednou z nich je vyzdobení rámů starými příborovými vidličkami nebo lžičkami, které přinesou na rám zajímavou patinu. Použít se dají i lžičky plastové, které se často barví, aby získaly podobu, která bude ladit s interiérem. Pak se lepí v soustředných kruzích na podložku z překližky, nebo dvojitého kartonového papíru.

Máte-li doma dostatečnou zásobu nevyužívaných CD nosičů, můžete je využít k lepení mozaikových rámů zrcadel. Ty se hodí jak k zrcadlům kulatým, tak k zrcadlům oválným nebo kulatým. Zrcadla se dají orámovat i mozaikou z netradičních kachliček, trvanlivých listů nabarvených na zlato nebo pomyslný rám vytvořit přímo na velkém zrcadle pomocí barev na sklo. Zajímavě vypadají i květiny vytvořené z kartonů od vajec a dodatečně přibarvené.

Další náměty a inspiraci jak a čím zdobit rámy zrcadel, naleznete v naší pinterestové nástěnce.