Přestože současné době vládne mýdlo tekuté, i jeho tuhá forma má stále své přívržence. A nehodí se zdaleka jen k očistě těla, v domácnosti ho můžete využít mnoha dalšími šikovnými způsoby. Máme pro vás netradiční a zajímavé tipy, které vás možná překvapí.

Oprava poškozené stěny

Chtěli jste pověsit pár nových obrázků a porušili jste omítku i v místech, kde se to moc nehodí? Nezoufejte, nemusíte hned nahazovat nový štuk. Vezměte si k ruce tuhé mýdlo v barvě poškozené zdi, nevzhledné místo párkrát přetřete a jste „z toho venku“! Stěnu tak krásně vyrovnáte i bez stěrky a ušetříte se nepořádku a složité opravy.

Voňavé prádlo

Bojujete s nepříjemným a navlhlým zápachem ve skříních? Vzpomeňte na naše babičky a jejich voňavá „mejdlíčka.“ Stačí vzít kousek tuhého mýdla do prodyšného sáčku a vložit jej do poličky mezi prádlo. Stačí si jen vybrat oblíbené aroma, které celý prostor nádherně provoní.

Zbavte se odolných skvrn z prádla

Trápí vás nevzhledné mastné skvrny na oblečení? Potřete je před praním kouskem tuhého mýdla a máte vyhráno, protože špína se lépe rozpustí.

Mýdlo ocení i švadlenky

Chystáte se pustit do šití a nemáte krejčovskou křídu? Zachrání vás také kousek mýdla. V případě, že budete šít z nepoddajné a tuhé látky, do které se ztuha zapichuje jehla, vezměte si také k ruce kousek mýdla a látku jím lehce přejeďte, hned ucítíte zásadní rozdíl a bude se vám lépe pracovat.

Mýdlo je prvotřídním opravářem zipů

Nepříjemná situace se zadrhlým zipem zaskočila v životě snad každého. Nemusíte hned běžet ke krejčové, raději využijte praktický trik s mýdlem. Celý zip jednoduše promažte a budete nadšeni z účinku, protože bude fungovat jako nový.

Vyrobte si domácí prací gel

Pokud nechcete zbytečně vyhazovat peníze za drahé prací prostředky z obchodů, vyrobte si doma vlastní a častokrát i účinnější. Stačí, když tuhé mýdlo nastrouháte na hrubém struhadle, přidáte vroucí vodu a necháte hobliny rozpustit. Na 1 kostku mýdla budete potřebovat 4 litry tekutiny. Jakmile roztok vychladne, máte hotovo a můžete začít prát.

Univerzální čistící prostředek

Klasické tuhé mýdlo vám může pomoci i s perfektním úklidem. Přidejte k němu malé množství jedlé sody, boraxu a sody na praní. Vznikne vám nejen dokonalý čisticí prostředek na cokoliv se zašlou špínou, ale také skvělý pomocník na čištění praček.

Zasekává se vám zámek?

Nepříjemná situace se zatuhlým zámkem sice rozladí, ale dá se řešit po domácku a bez zámečníka. Ať už jde o dveře či zásuvku stolu, pomažte odpovídající klíč mýdlem a nedobytný prostor je váš.

Mýdlo ochrání vaše rostliny

Tuhé mýdlo vám může skvěle pomoci také v boji proti mnoha nepříjemným škůdcům. Stačí si vyrobit postřik z nastrouhaného mýdla a vody, který také perfektně funguje na okusy dřevin od vysoké zvěře.

Už žádné mlžení skel

Rozčilují vás zamlžené brýle či zrcadla v koupelně? Využijte trik s mýdlem! Než se oddáte koupeli, potřete zrcadlo mýdlem a šmouhy vyleštěte jemným hadříkem. Vytvoříte tak ochranou vrstvu, pára nedostane šanci a jako bonus se bude i hezky lesknout. Vychytávku využijte i u brýlí, nebudou se vám při střídání teplot zamlžovat.

Už žádné vrzání

Pokud vás občas otravuje vrzání pantů u dveří, jednoduše je potřete tuhým mýdlem a budete si užívat slastného ticha. Není od věci nanést vrstvu hned dvakrát po sobě. Jedná se o velice triviální proceduru, která však vydrží opravdu dlouho.

Zdroje: www.skrblik.cz, www.damskydenik.cz, www.hobby.instory.cz