Kuchyňské utěrky používáme často nejen při vaření, ale i při úklidu. Ať už potřebujete vyprat utěrky někde, kde nemáte k dispozici pračku, nebo se vám prostě z ekologických či ekonomických důvodů nechce spouštět v pračce program na vyvářku, pak můžete utěrky snadno vyvařit v hrnci na plotně. Samozřejmě, že bychom měli brát ohled na prací symboly výrobce, aby nedošlo ke sražení či nechtěnému obarvení textilu.

Jak vybělit zašlé utěrky v hrnci

  • 2 lžíce sody (krystalická, známá též jako prací)
  • 1 šálek pracího prášku
  • 2 lžíce oleje (slunečnicový)

Postup je velmi snadný: ve velkém hrnci uvedeme do varu 5 litrů vody, do které přidáme a důkladně rozmícháme výše uvedené ingredience. Pak utěrky do roztoku namočíme a necháme jej působit, popř. občas promícháme k tomu určenou vařečkou (skladujeme ji odděleně od kuchyňského nádobí a nikdy ji nepoužíváme k přípravě jídel). Když voda začne chladnout, můžeme utěrky z hrnce vyndat. Pokud jsou utěrky opravdu silně špinavé, a použitý materiál to dovolí, pak je můžeme na plotně i chvíli povařit. Ideální pro hygienickou vyvářku prádla je čas nejméně 5 minut. Následně ještě utěrky vypereme v pračce na 60 oC, popř. opravdu důkladně vymácháme.

Prací soda

Prací soda, někdy jen krátce soda či soda na praní je vlastně uhličitan sodný (Na2CO3). Objevuje se i pod označením těžká/lehká soda nebo kalcinovaná (kalc.) soda. Je to anorganická sloučenina - sodná sůl kyseliny uhličité. V bezvodém stavu jde o bílý prášek, který se snadno rozpouští ve vodě za uvolnění hydratačního tepla.