Sváteční stolování je radostnou chvílí, kdy k jedinému stolu zasedají lidé, kteří mají k sobě blízko. Štědrovečerní večeře není jen o dobrém jídle, ale i o atmosféře, pohodě a dobré společnosti. Vhodně zvolená dekorace vánočního stolu nám to vše pomůže ještě podpořit.

Sny o bílých Vánocích

Středem slavnostně prostřeného stolu se táhne světelný řetěz, kolem něj jako by rozsypané bílé hvězdičky a mezi nimi v pravidelných vzdálenostech od sebe rozestavěné bílé svícny. Možná právě to je vaše představa o výzdobě pro vánoční stůl. Sněhobílý, právě vyžehlený slavnostní ubrus a perfektně naleštěné stříbrné příbory mohou dokonale nahradit sníh, který nám v posledních letech o Vánocích tolik chybí. Navíc bílá je převládající barvou letošních svátečních dní.

Dřevěný plát pro rustikální interiéry

Vánoční dekorací na váš vánoční stůl může být i kus dřeva ze stromu. Nijak neopracovaný, pouze uříznutý kulatý plát dřeva nejlépe ze smrku, kterému ještě zůstala kůra, je ideálním základem pro tvorbu netradiční vánoční dekorace. Na sociálních sítích se nyní ve velkém sdílejí DIY výrobky v tomto stylu. Inspirujte se a vytvořte si vlastní svícen, věnec nebo vánoční hvězdu s podložkou ze dřeva. Máte-i k dispozici takových plátů více, použijte je k výzdobě slavnostní tabule místo prostírání a servírujte štědrovečerní večeři na talíře prostřené na dřevě. Uprostřed svátečního stolu společně se svíčkami může být dominantou vánoční štědrovečerní dekorace. Tento typ dekorací se nejlépe hodí k rustikálně zdobeným interiérům.

Boho styl úpravy svátečního stolu

Přírodní materiály v kombinaci s omezenou barevnou škálou, nejrůznější etno prvky, všudypřítomná peříčka, jedinečnost nezapomenutelného, to a ještě mnohem víc mohou znamenat Vánoce v boho stylu. Jak tedy vypadá úprava slavnostního stolu ve stylu Boho Christmas? Je to především jistá nespoutanost, v tomto případě to znamená nespoutanost tradicemi Vánoc. Svou slavností tabuli si můžete vyzdobit v barvách, které jsou vám blízké. Do výzdoby se promítá i jistá známka dobrodružství, svobody a divokosti. Díky tomuto stylu budou jistě vaše Vánoce jedinečné a naprosto originální. Baňky si vyzdobte vlastnoručně peříčky, na slavnostní stůl položte neobvyklou girlandu z chvojí a eukalyptu, do průhledné skleněné vázy vložte na dno řetěz světýlek a mezi ně zapíchněte holé větve bez kůry, na zeď zavěste lapač snů.

Vánoční ubrousky a běhouny

Různé možnosti skládání ubrousků, ať už textilních, nebo papírových nám umožňuje složit z nich například miniaturní zelený stromeček, tvar vánoční hvězdy, nebo červené růže. Pro ubrousky a jejich slavnostní úpravu využíváme také kroužky, které nemusí být vždy jen koupené, ale můžeme si je vlastnoručně vyrobit například ze dřeva nebo z papíru.

Mnozí z nás vyndají ze skříní sváteční ubrusy s vánočním motivem a do středu stolu na ně pak uloží červený šifonový, saténový či tylový běhoun nebo běhoun z organzy. A právě na něm se bude vánoční dekorace tabule nejvíce vyjímat. Chybět by neměly ani květiny, hlavně ty s bílými květy a pak ani nějaká ta krajka. Ubrousky z textilu lze kombinovat s větvičkou chvojí a tyčinkou skořice a vše společně převázat společně stužkou.

Ke stolu patří i židle

Nemáme-li dostatek místa na stole, můžeme se zaměřit na výzdobu židlí rozestavěných kolem něho a obléci je do svátečního. Uvážeme-li na každou židli červenou šerpu, svážeme ji v zadní části do tvaru mašle a mašli pak dozdobíme drobností, která bude ladit s celkovou výzdobou.

Možností, jak slavnostně vyzdobit sváteční tabuli a připravit okouzlující chvíle při svátečním stolování je nepřeberné množství. Více na naší Pinterestové nástěnce: