Víte například, jakou barvu zvolit do místnosti s nadměrným slunečním svitem? Jaké barevné odstíny sjednotí jinak různorodé zařízení? A máte představu o tom, jak opticky snížit váš příliš vysoký strop?

Schopnosti lidského zraku v rozlišování barev

Náš zrak je schopen rozlišit minimálně 10 tisíc barev, cvičené oko třikrát tolik. To je důvod, proč je důležité, aby vaše volba padla na vzájemně ladící barvy. Využijme plně těchto schopností a možností a pracujme nejen se základními, takzvaně čistými barvami, ale i s barvami doplňkovými, s jejich kontrasty a dalšími kombinacemi barev. Díky barevnému působení můžeme vcelku snadno naše příbytky snadno přetvořit tak, že je jednoduše vymalujeme. Věděli jste například, že při zařizování bytu může tentýž kus nábytku působit zcela jinak před světlým a jinak před tmavým odstínem pozadí?

Barvy k nám promlouvají

V našich životech mají barvy větší význam, než jim ve skutečnosti přikládáme. Kromě vytváření celkové atmosféry mají také psychický účinek, mohou vytvořit dobrou, ale i melancholickou náladu. Barvy dokážou léčit, ale také mohou onemocnění způsobit. Pravdou je, že barvy nevnímáme samostatně. V bytě, či místnosti se jich nachází obvykle hned několik naráz. Co se týče zařizovacích prostředků, barvy patří k těm nejvýraznějším. Je dobré uvědomit si, že byt, který není celý vymalovaný jen jednou barvou, působí vždy svěžeji.

Barvy vnímáme prostřednictvím světla

Barvy působí jinak při denním světle a odlišně při světle umělém. Vlivem teplého světla se žlutá a červená barva stávají ještě teplejšími, zatímco studené barvy naopak zešednou. To je důvod, proč bychom měli vždy navrhovanou skladbu barev posuzovat při denním světle a pak i při uvažovaném umělém osvětlení. Využijeme-li v prostoru tmavé barvy, musíme počítat s tím, že budeme potřebovat více zdrojů světla.

Využívejte vědomě prostorutvorný vliv barev

  • Výšku místnosti opticky snížíme prostřednictvím tmavšího odstínu stropu. Druhou možností, jak docílit optického snížení prostoru, je položit v místnosti podlahu tmavého odstínu.
  • Pro optické zkrácení a zútulnění pokoje je možné využít fintu s teplejší a tmavší barvou na jedné stěně. Jestliže máme potřebu pokoj pocitově zvýšit, zvýrazníme ho pomocí vertikálních linií.
  • Bílá barva je účinná při pokusech opticky zvětšit místnost. Má charakter neutrality a čistoty. Před bílým pozadím se zdá každá barva intenzivnější a tmavší.
  • V malých bytech působí pokoje prostornějším dojmem, jestliže je barva stěn a podlah ve všech místnostech shodná. Využijeme-li k tomu barvu neutrální, dosáhneme specifické barevnosti pokojů díky barevným zařizovacím předmětům.

Triky a vychytávky na využití vlivu barev v interiéru

  • Při volbě interiérových doplňků myslete na to, že by měly nejen souznít s celkovou barevností místnosti, ale měly by ji současně pozvednout svou zajímavostí, dezénem nebo netradičním nápadem.
  • Pro předsíň zvolte originální barevnou malbu. Nedovolte, aby se tyto prostory staly opomíjenými, tak, jak to obvyklé bývá. Vítají vás doma mezi prvními, a tomu by měly odpovídat i zvolené barvy.
  • Potřebujete sjednotit jinak různorodé zařízení a vytvořit pomocí něj v místnosti dobrý celkový dojem? Pak zvolte jedinou barvu a její světlé anebo tmavší odstíny.
  • Víme, kterou barvou se zcela jistě nezavděčíte dětem. Je to barva hnědá. Dospělí ji však mívají v oblibě právě proto, že je uklidňující a pomáhá dostat z jejich životů stres.
  • V pokoji zařízeném ve studených barvách je člověku chladno dříve, než v pokoji, se zařízením v teplých barvách, to je vědecky ověřený fakt. Tento jev se vysvětluje působením barev na krevní oběh člověka. Ve výsledku to znamená, že pomocí teplých a studených barev lze dobře ovlivňovat naše pocity tepla.
  • Je dobré vědět, že při zařizování pokojů má významnou roli několik barevných kontrastů: tmavá a světlá, teplá a studená nebo doplňková barva a kvantitativní a kvalitativní barevné kontrasty. (Kvantitativní kontrast vyjadřuje vzájemný poměr barev vedle sebe. Kvalitativní kontrast představuje kontrast čistých barev a takzvaných lomených barev tj. barev smíchaných s bílou nebo černou barvou.)
  • Mat a lesk působí zcela odlišně. Použijeme-li malby s vysokým leskem, budou vždy působit jinak než malby matné. Lesklý povrch působí vždy intenzivněji, v důsledku odrazu je vždy světlejší než matný nebo drsný povrch.