Mít doma moly je pěkná otrava, rychle se množí a znehodnocují potraviny. Běhat za motýlky po bytě a snažit se je utlouct nemá valný význam. Jejich vajíčka jsou už dávno nakladená v potravinách, vylíhnuté larvy zpracovávají vaše zásoby a noví dospělí jedinci se za chvilku rozlétnou do okolí. Kontaminovanou mouku a obilniny už před vyhozením nic nezachrání, ale do budoucna své zásoby dokážete ochránit před nájezdy nezvaných návštěvníků. Nejlepší ochrana před tímto škůdcem je dodržování základních hygienických zásad při skladování potravin a nezbytná prevence.

Není mol jako mol

Pokud hovoříme o potravních škůdcích, myslíme tím nejspíše moly, drobné motýlky škodící ve skladech potravin. Jedná se o zástupce rodu zavíječe (Ephestia), konkrétně to může být zavíječ obecný, domácí, moučný, paprikový, voskový, skladištní, datlový, fíkový. K motýlům škodících na potravinách se dál ještě řadí například makadlovky nebo mol obilní. Kromě nich se na vašich zásobách přiživují i další zástupci z říše hmyzu například rušníci, červotoči, pilousi, zrnokazi, roztoči, vrtavci a lesáci. Nejčastěji se v domácnostech objevují zavíječi, konkrétně zavíječ moučný (Ephestia kuehniella) a skladištní (Ephestia elutella). Samičky vyhledávají zásoby mouky, otrub, ovesných vloček a obilnin a kladou do nich vajíčka. Z nich se vylíhnou housenky, které požírají zásoby. Vypasené housenky pak vytvářejí zámotky, zakuklí se a prodělají přeměnu v dospělce. Takový cyklus trvá asi dvanáct týdnů. Ve stabilně vytopené domácnosti (zavíječům vyhovují nejvíce teploty kolem 18 °C) zvládnou vyrůst dvě i tři generace škůdců za rok.

Napadené potraviny vyhoďte

Jestli se vám domů nastěhovali potravinoví moli, připravte se na boj, ve kterém musíte být hlavně trpěliví a důslední. Všechny napadené potraviny musíte bez prodlení vyhodit, nestačí jen odsypat tu část, která se vám zdá být plná nečistot. Prohlédněte pečlivě sáčky a dózy s potravinami, přítomnost zavíječů poznáte podle drobných vlákének a pavučinek, hrudek a různých chuchvalců, v potravinách se nacházejí také výkaly škůdců. Chcete-li zachránit zbývající potraviny, nezbývá než je ošetřit tepelně. Je nezbytné je zahřívat alespoň jednu hodinu v troubě při 60 °C nebo na týden umístit do mrazničky, kde je -20 °C.

Důkladný úklid

Vykliďte všechny police ve spíži i zásobní skříně v kuchyni, vše pečlivě prohlédněte, vysajte pomocí vysavače a vymyjte. Na stěnách, v koutech, na spodních stranách polic, všude mohou být zakuklené housenky, z těch by se za nějaký čas vylíhli dospělí jedinci, kteří by celý cyklus nastartovali znovu. Proto je potřeba důkladně vysmýčit, vysát a vytřít všechny zákoutí, kde by se mohlo toto vývojové stádium ukrývat.

Pomohou i profesionálové

Likvidací potravin a pečlivým úklidem se zbavíte vajíček, larev a housenek. Vyhubit dospělce vám pomůže speciální postřik, který je ale nutné pravidelně opakovat. Na pomoc si můžete zavolat i profesionály, kteří mají s hubením škůdců bohaté zkušenosti. Jejich práce bude neocenitelná hlavně v bytových domech, kde došlo k rozšíření hmyzu do celého komplexu a je potřeba ošetřit všechny byty najednou.

Nedělejte velké zásoby

Nemusíte si doma vytvářet velké zásoby potravin a nabízet tak škůdcům prostřený stůl k hostině. Než spotřebujete celých deset kilo mouky nebo ovesných vloček, můžou už být dávno prolezlé moly a vám nezbude, než je bez milosti vyhodit. Někdy si nevítané návštěvníky přinesete přímo v pytlíku s moukou, strouhankou nebo ořechy z obchodu. Před uložením proto všechny sáčky otevřete, obsah zkontrolujte a přesypte nejlépe do průhledných dóz, kde bude jídlo snadno pod dohledem. Do spižírny s potravinami umístěte lapače na potravinové moly. Takové papírové staničky lákají dospělce, ti se na ně přilepí a uhynou.

Snižte teplotu

Naše babičky věděly, co dělají, když potraviny skladovaly ve skříni na chodbě nebo ve studené spíži. Malým škodičům velmi vyhovuje pokojová teplota a dobře se při ní množí. Pokud máte možnost uskladnit potraviny v samostatné spíži, snažte se teplotu ve skladu udržovat nižší než 13 °C. Tím se riziko množení zavlečených škůdců dramaticky sníží.