Je vaším snem neposkvrněná sedačka, lesklý nábytek bez škrábanců a povrchově dokonalé dekorace? V touze po uskutečnění svých představ okřikujete děti, aby náhodou něco neponičily, úzkostlivě pozorujete návštěvníky, kteří ušpiní nebo poškodí vaše drahocenné vybavení a starších kusů nábytku se zbavujete hned, jak se na nic projeví zub času? Možná i pro vás je čas zpomalit, začít vnímat věci jaké jsou a najít jejich krásu i pod nedokonalým povrchem.

Skromně a jednoduše

Wabi-sabi je pojem pocházející z japonské estetiky a je zaměřen na vnímání vnitřní krásy věcí, uvědomění si pomíjivosti času, přijetí nedokonalostí a ocenění jednoduchosti. Podle tohoto náhledu na svět si člověk musí uvědomit, že nic netrvá věčně, stejně jako stárneme my stárnou i věci kolem nás. Dřevěný nábytek časem pokryjí škrábance a praskliny, keramika oprýská a kovové předměty ztratí svůj lesk. Tato proměna v čase je jistá a nezvratná. Místo vyhazování věcí, které už jsou časem poznamenány, můžete přijmout jejich vývoj jako přednost a těšit se z jejich malých odlišností, ocenit drobné vady na kráse a udělat z nich přednost. Tento směr je více než aktuální v posledních letech, kdy je masová produkce zaměřena na chrlení stále nových a nových předmětů s krátkou životností. Okázalé dekorace brzy ztrácí svůj dokonalý vzhled, levně pořízené kousky do bytu rychle doslouží a končí na smetišti.

Každý kus s příběhem

Jestli cítíte, že je vám filosofie wabi-sabi blízká, zkuste naladit svůj život jinak. V první řadě přestaňte hromadit zbytečné věci. Projděte si svůj byt a pusťte se do intenzivního třídění. Věci které nevyužíváte, neměli jste je několik let v ruce a jen u vás zbytečně leží prodejte, vyměňte nebo darujte na charitu. Váš obytný prostor získá vzdušnost a lehkost, bude se vám v něm snadněji pohybovat a i lépe uklízet. Obklopte se jen kousky, ke kterým máte skutečný vztah a něco pro vás znamenají, zkuste vpustit do svého bytu přirozenost a tolerujte nezbytný cyklus opotřebení a stránutí věcí. Interiér ozdobí třeba malovaná váza po babičce, keramická mísa z dovolené nebo staré vybledlé křeslo či poctivě zpracovaný stůl od truhláře. Při hledání těch pravých kousků se však musíte vydat mimo hlavní proud obchodů s nábytkem, hledejte spíše na bleším trhu, v antiku nebo na půdách. Dejte šanci už nepoužívaným a vyřazeným věcem a vdechněte jim nový život.

V souladu s přírodou

Příznivci wabi-sabi vidí krásu v asymetrii a přirozenosti bez zbytečného přikrášlování. Nábytek a doplňky jsou tedy preferované v neopracované nebo jen málo upravené podobě. Stopy užívání na nábytku jsou vítané, ceněné jsou praskliny, trhliny, oprýskaný lak i osahané hrany. Přírodní původ věcí je zdůrazňován v materiálech i barvách. Vede dřevo, kámen a keramika, přírodní tkaniny i papír, naproti tomu předměty z umělé hmoty do tohoto stylu nezapadají. Barevné škále vévodí tlumené tóny zelené, hnědé a šedé. inspirace přírodou se vkrádá i do tvarů a celkového vzhledu, nábytek a doplňky působí skromně, zemitě a neokázale.