Vodné a stočné patří k těm nákladnějším položkám ve výdajích domácností. Obzvlášť po suchém létě, kdy jste pravidelně zavlažovali vyprahlé zahrádky, napouštěli bazénky a svlažovali svá upocená těla ve sprše víc než kdy jindy. Ale žádné strachy, voda se dá ušetřit i jinak, než že omezíte koupání nebo nebudete tolik pít.

Nekoupejte se tak často

Sprcha po ránu, po tréninku, před spaním relaxační lázeň. „Tak to ne! Takhle to nepůjde! Nekoupejte se tak často!“ hlaholí rozkazovačně živitel rodiny. Nic jiného byste ani nečekali. Mává složenkami a velí šetřit vodou. A jak jinak než se tak často nesprchovat a nekoupat. Úplně ale zapomíná, že voda určená k denní hygieně představuje jen část z celkové spotřeby. Praní prádla, mytí nádobí, zalévání zahrady, vaření, splachování... Bez vody se zkrátka neobejdete. Ušetřit se na ní ale dá. A neznamená to, že se přestanete mýt.

Jak ušetřit

Perte úsporně

Pračku zásadně celou naplňte. Jinak buben zeje prázdnotou a ve stejném množství, ve kterém by se normálně vyprala plná pračka, se zmítají tři trička. Pokud perete méně prádla, využijte funkci poloviční náplně. Jestliže kupujete pračku novou, mrkněte na štítek a vyberte tu s označením A – jde o energeticky nejúspornější typ. Prádlo nepředpírejte a využívejte zkrácených úsporných programů.

Sprchujte se

Při sprchování ušetříte až 70 % vody oproti koupání. Pokud to tedy se spořicím režimem u vás doma myslíte vážně, zapomeňte na plnou vanu. Ušetřit se dá i vhodným výběrem koupelnové baterie nebo třeba sprchové hlavice. Zdlouhavému hledání optimálně teplé vody se vyhnete koupí pákové baterie. Díky ní si přesně nastavíte vhodnou teplotu vody. Ještě o něco chytřejší jsou termostatické baterie. Umožňují s vysokou přesností regulovat teplotu a pojistka ochrání vaše děti i vás před opařením. Vyšší pořizovací cena se brzy vrátí, protože ušetříte nejen za vodu, ale i za ohřev.

Kafe.cz zjistilo

Úsporná sprchová hlavice pracuje s podstatně nižším množstvím vody než klasická. Mnohem větší rozptyl vodního proudu navozuje iluzi stejně hodnotného osprchování, ale průtok i celková spotřeba se snižuje.

Tipy Kafe.cz

Jak ještě ušetřit v koupelně?

  • Sprchujte se pod slabším proudem vody.
  • Vypněte vodu, když se mydlíte a nanášíte šampon do vlasů.
  • Vypněte vodu při čištění zubů a při holení.

Nesplachujte peníze do záchodu

Asi byste neřekla, že druhým nejčastějším místem vedle koupelny, kde peníze doslova protékají, je toaleta. Splachovací systémy, které se objevují na většině WC, rozhodně vaši kapsu nešetří. Jednorázová splachovací zařízení nerozlišují, jak velké množství vody zrovna potřebujete. Proto se vyplatí zakoupit splachovač, u něhož průtok regulujete sama.

Pozor si dejte na protékající záchody a kapající kohoutky. Vyměnit těsnění nebo zavolat instalatéra se vyplatí!

Nemyjte nádobí pod tekoucí vodou

Spotřeba vody v kuchyni není zanedbatelná, ale při vaření, mytí ovoce nebo přímé konzumaci nikdy neplýtváte tolik jako při mytí nádobí. Daří se vám plnit myčku až po okraj? Myjete nádobí v napuštěném dřezu? V obou případech šetříte. Doslova pohromu pro vaši peněženku představuje totiž úplně jiný nešvar – mytí a oplachování nádobí pod tekoucí vodou. Moderní myčky v porovnání s oplachováním a mytím pod proudem ušetří až 50 % vody. Před vložením do myčky nádobí zbytečně nemyjte. Využívejte také zkrácených programů na nepříliš špinavé nádobí.