Malé děti si nejen rády hrají, ale také tvoří, malují, skládají a dovádějí. Umožníme-li jim dělat to, co je baví, a navíc se jako rodiče této zábavy zúčastníme, budou naše děti šťastné a určitě zapomenou na zlobení.

Velké krabice jsou poklad

Děvčatům složte pro jejich panenky z papírových krabic krásný zámek. Klukům z krabic vyrobte dopravní prostředky. Ať už to bude loď, auto, taxi, nebo lokomotiva, určitě je hra na mašinfíru nebo řidiči hned tak neomrzí. Do práce zapojte i děti. Mohou lepit na auto kola, vystřihovat volant z papíru nebo malovat na krabici okénka. Z papírové krabice a koštěte můžete vytvořit improvizovanou hru na minigolf. Pomocí polštářů nebo dek vytvořte na zemi trať, kterou budete posunovat míček k cíli. Cíl bude v otvoru kartonové krabice.

Nepostradatelné papírové roličky

Papírové roličky z toaletního papíru tvoří základ mnoha výtvarných projektů. Dají se z nich vytvářet jednoduché loutky, konstruovat zásobníky na pastelky, například ve tvaru jezevčíka nebo housenky. Vyrobit si z nich mohou děti samy s naší malou pomocí klidně i celou zoologickou zahradu.

Vytáhněte plechy na pečení

Do plechu na pečení vysypaného moukou se skvěle kreslí. Prstem pochopitelně. A tak dětem připravte papírové kartičky s čísly a děti se pak budou snažit stejná čísla zakreslit do mouky na plechu. Do plechů na mufiny se mohou děti strefovat papírovými míčky smuchlanými z novin a časopisů.

Střelnice z plastových kelímků

Plastové kelímky poslouží podobně jako kuželky, které doma nemá asi každý. Dětem dejte měkký míček a kelímky nastavte na sebe jako pyramidu. Děti se budou pokoušet o zboření pyramidy. Podobně mohou posloužit i dřevěné nebo plastové kostky z dětské skládanky.

Malířský ateliér na zdi nebo v krabici

Nalepte dětem na zeď velkou papírovou plochu, rozloženou papírovou krabici, nebo zbytek staré tapety a nechejte je zkrátka malovat po zdi. Menší děti, které se nebudou bát, můžete posadit do velké papírové krabice, dát jim do rukou voskovky nebo fixy a nechat, ať si z vnitřní strany krabice vytvoří svůj vlastní malířský ateliér. Možná je z krabice nebudete ani moci dostat.

Zvířátka z papírových talířků

Najdete-li doma pár papírových talířků, které vám zbyly třeba od loňského grilování na zahradě, můžete se s dětmi pustit do výroby nejrůznějších druhů zvířátek od berušky, přes tukana až po pandu nebo hrocha. Děti zvířátka milují, a tak je zabavíte snadno a na dlouho. Předškolákům už můžete bez obav svěřit nůžky s kulatými konci. Stříhání už zvládnou sami.

Zahrajte si na orchestr

Děti milují nejrůznější zvuky. A když se vám doma podaří sestavit takový malý orchestr, zcela jistě najdete pro každého člena domácnosti nějaký hudební nástroj. Dětem dejte do rukou malé lžičky, vařečku a hrnec, táta může hrát na hřebínek a máma si vyrobí třeba kastaněty z kovových vršků od piva a proužků kartonu. A kočce pověste na krk rolničku.

Vsaďte na osvědčená razítka

Z ovoce a zeleniny můžete snadno vyrobit celou sadu razítek. Vyzkoušejte hlavně vykrajovátky vytvořená razítka do brambor. Skvěle vypadá i obtisknutý citron, rozpůlené jablko, nebo odkrojený konec z čínského zelí. A kdyby náhodou došlo ovoce i zelenina, použijte vlastní ruce.

Nechejte se inspirovat

Většinu z těchto nápadů se dá využít i k soutěžení a malému rodinnému zápolení. Nezapomeňte, že pro děti je nejdůležitější, že se takové skvělé zábavy budete zúčastňovat společně s nimi. Spoustu dalších jednoduchých nápadů, jak zabavit děti doma a s pomocí dostupných předmětů z domácnosti, naleznete na nástěnce pod článkem.