Zázvor se u nás těší stále větší oblibě. Není divu. Obdiv sklízí za svou chuť a schopnost pozvednout pokrmy na úplně jinou úroveň. V zimních měsících nám zase lahodí čaj z čerstvého zázvoru, který nejen krásně prohřeje organismus, ale také dodá sílu, v případě, že bojujeme s chřipkou.

Zároveň je zázvor skvělým lazebníkem a pečovatelem o naši pokožku a v neposlední řadě v sobě ukrývá hned několik skvělých účinků na naše zdraví. Napadlo vás ale někdy, že se dá zázvor využít ještě jinak?

Zázvor: Poklad mezi bylinami

Oddenek zázvoru je využíván pro své blahodárné účinky na zdraví po celém světě. Nejeden vědecký výzkum potvrdil, že pikantní žlutý pomocník má protizánětlivé účinky, dokáže si poradit s bakteriemi, viry, a dokonce jsou vyzdvihovány i jeho účinky proti parazitům.

Navíc je doslova nabitý antioxidanty, tudíž je pro náš organismus skutečným pokladem. Nejenže dokáže utnout nachlazení v jeho počátku, ale dokáže na sebe také vázat toxiny a dostat je z našeho těla pryč. Hlavní silou, kterou zázvor disponuje, jsou silice gingerol a zingeron. Tyto mají léčivé účinky na náš organismus, ale uplatní se i jinde. A to v očistě domácnosti.

Zázvor je na špínu jako ďas

Síla a účinky zázvoru jsou opravdu veliké a pro někoho mohou být až příliš agresivní. I to předurčuje pomocníka s pikantní chutí k pomoci nejen v otázkách zdraví, ale i při udržení čistoty v domácnosti. Tady se uplatní hlavně jeho antibakteriální účinky. Ty se hodí zejména na toaletě, v koupelně a v kuchyni, kde je potřeba skutečně dbát na pravidelný a zevrubný úklid.

Právě toaleta je místo, kde se nachází spousta bakterií a ty mohou způsobovat nemalé zdravotní potíže. Proto bychom měli dbát na to, aby byla udržována v nejlepší čistotě.

Proč dát zázvor do záchodu

Pečlivý úklid toalety lze podpořit ještě zázvorovým trikem. Po umytí toalety vhoďte do mísy několik koleček čerstvého zázvoru a nechte působit přes noc. Odměnou bude krásně voňavý záchod zbavený nebezpečných mikroorganismů. Několik koleček zázvoru lze hodit i do nádržky na vodu u toalety, tam se štiplavý pomocník zase postará o čistotu, vůni a dezinfekci vody, kterou budete splachovat.

Přírodní dezinfekční sprej ze zázvoru, octa a citronu

Jak si připravit přírodní dezinfekční sprej, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Pokud neholdujete chemii a máte raději sílu přírody, můžete si z několika málo ingrediencí vyrobit dezinfekční sprej na úklid. Oloupejte několik druhů citrusů a slupky nakrájejte na menší kousky. Vezměte oddenek zázvoru, oloupejte jej a nakrájejte na kousky. Obojí dejte do čisté zavařovací sklenice a celé zalijte obyčejným octem. Sklenici zavíčkujte a nechte dva týdny odpočívat. Po uplynulé době si připravte rozprašovač, blahodárnou tekutinu s dezinfekčními účinky přeceďte do rozprašovače a použijte při úklidu domácnosti. Kyselina octová a čistící síla zázvoru vám pomohou udržet čistotu a citrusová kůra zajistí svěží vůni.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.vimcojim.cz, www.sonnentor.com