Proč jsou na záchodovém sedátku žluté skvrny?

Žluté skvrny na záchodovém sedátku nejsou způsobeny močí. Případné kapičky moči lze dobře otřít, umýt či vydesinfikovat. Pokud se na sedátku objevují žlutavé fleky, které jsou odolné a pokrývají v tenké vrstvě větší část prkénka, pak se jistojistě jedná o fleky způsobené vodou. Neznatelná vrstva nánosu vodního kamene se na záchodě pomalu ustaluje, až vznikne žlutá skvrna. Ta je velmi odolná, a pokud je sedátko staršího data a je mírně poškrábané a zmatněné opakovaným čištěním, pak půjde čistit takovou skvrnu o něco hůře. Žlutá skvrna způsobená vodním kamenem vzhledu nepřidá, a naopak vypadá, že záchod dlouho nikdo nečistil.

Bělidlo není na žluté skvrny dostatečně účinné

Obyčejným a jednoduchým způsobem, jak se fleku zbavit, je aplikace bělidla. Bohužel tímto způsobem zbavíte prkénko žlutého fleku jen dočasně. Neodstraní jej totiž, ale jen odbarví, a mikrovrstva vodního kamene drží dál.

Dejte si velký pozor na to, čím budete žluté skvrny čistit

Jestliže zvažujete čištění sedátka abrazivními pastami nebo tekutými prášky, tak honem zabrzděte. Na plasty takové přípravky nikdy nepoužívejte. I extra jemné poškrábání zničí povrch navždy a následné čistění bude o to náročnější.

Prostředek na odstranění skvrn máte doma

Na žluté skvrny způsobené vodním kamenem můžete rozhodně použít i suroviny z kuchyně a jsou to právě ty velmi kyselé. Zásaditý vodní kámen kyselý prostředek pomůže rozpustit a odbourá všechny pomalu usazené vrstvičky kamene bez toho, aby se tvrdý plast poškodil.
Ano, tušíte správně. Bílý ocet či citronová šťáva jsou právě na takové skvrny nejlepší. Vrstva vodního kamene se patrně objeví znovu, ale až za velmi dlouhou dobu. Potřete tekutinou prkénko a nechte čtvrt hodiny působit. Případně zopakujte.

Zdroje: https://bydlimeutulne.cz, https://www.dailystar.co.uk